"Юрген Клоп сигурно се притеснява, защото коментарите му миналата седмица за Манчестър Юнайтед и дузпите са като извадени от тетрадката на сър Алекс Фъргюсън", пише бившият топ рефер на Англия Марк Клатънбърг в коментарна статия преди голямото дерби в неделя.

И продължава: "Това са психологически игри и опит за въздействие върху съдията Пол Тиърни, както и опит за "влизане" в главата му преди огромен мач като този между Ливърпул и Юнайтед в неделя.

Клоп беше прав, когато каза, че Юнайтед е получил повече дузпи за две години, отколкото Ливърпул през неговите пет и половина на "Анфийлд". Действа умно и така, че коментарите му да не могат да му създадат неприятности пред органите (има предвид ФА - б. пр.).

Но нека бъдем ясни: няма конспирация от страна на реферите и длъжностните лица. Намекваше ли Клоп, че има такава? Или предполага, че Юнайтед има играчи, които лесно се "гмуркат"? Ако твърди първото, тогава нямам време да се занимавам. Защото просто не е вярно.

Но ако той подчертава лекотата, с която някои играчи на Юнайтед падат в наказателното поле, да, вярвам, че има право. Дори и това да не игнорира подобни подозрения за някои от звездите му.

Наблюдавах внимателно Юнайтед през този сезон и анализирах всяка от 11-те им дузпи. Има пет, за които вярвам, че контактът е търсен и дори иницииран от съответния играч на Юнайтед. Маркъс Рашфорд, Антони Марсиал, Пол Погба и Мейсън Гринууд са играчите, въвлечени в това. В много отношения те го правят умно. След като има контакт и бъде отсъдена дузпа, VAR рядко ще отмени решението.

Забележете също, че повече играчи падат на терена на места, които съдиите наричат ​​"мъртва зона" в наказателното поле - позиция, от която имат малък шанс да отбележат. Рашфорд го направи срещу Нюкасъл, възползвайки се да падне на тревата след съприкосновението с Джамал Люис.

Но тук Клоп трябва да бъде внимателен, защото точно това направи Садио Мане, когато се свлече твърде лесно след единоборството с Кайл Уокър-Питърс по време на поражението миналия понеделник от Саутхемптън с 0:1.

Топката излизаше от игра, а в противен случай - ако имаше шанс да вкара, вярвам, че Мане щеше да яхне предизвикателството.

Така че има няколко неща, които трябва да се вземат от коментарите на Клоп след този двубой. Първо, той звучи като лицемер, ако предполага, че играчите на Юнайтед умишлено искат да печелят дузпи. Такива като Мо Салах и Мане са също толкова способни да използват подобни тактики.

Очевидно обаче той е раздразнен, защото след Фърги не сме виждали толкова откровен опит за въздействие върху съдия преди голямо дерби. Клоп не правеше това през миналия сезон, когато Ливърпул печелеше всяка седмица.

Той не обича да губи, никога не е обичал. Става свадлив, когато се случва. Но греши, ако предполага, че около Юнайтед има някаква аура, която го фаворизира с решения в тяхна полза. При Фърги - може би, но това отслабна значително, откакто той се оттегли.

Аз съм единственият съдия, който е давал три дузпи за гостите на "Олд Трафорд". Отборът беше Ливърпул, а дербито - през 2014 г. Но мениджър беше Дейвид Мойс. Не съм сигурен, че това щеше да се случи, ако Фърги беше край тъча!"

Материал на webcafe.bg