"Просто вземете още един централен защитник!" - през последните няколко месеца феновете на Ливърпул проглушиха ушите на ръководството в социалните мрежи. Джейми Карагър също си позволи да съветва Юрген Клоп и екипа му. А и не само той.

Подобен ход наистина изглежда логичен, тъй като контузиите засега спъват сериозно амбициите на "червените" да защитят титлата си. Януарският трансферен прозорец все още е отворен и никога не трябва да казваме "никога", но привличането на нов бранител на "Анфийлд" може да се окаже по-трудна задача, отколкото си представяме.

Ако трябва да сме обективни, сегашните "централни защитници" на Ливърпул се справят сравнително добре. Фабиньо и Джордан Хендерсън рядко грешаха в дербито срещу Манчестър Юнайтед и Алисон опази вратата си суха.

Бразилецът неведнъж е доказвал, че е точният човек за запълването на "дупки", а капитанът Хендерсън бе негов партньор заради колебливия Жоел Матип. До тази ситуация се стигна заради контузиите на Върджил ван Дайк и Джо Гомес, което е известно на всички, интересуващи се от Висшата лига.

Но това, което не се обсъжда, са правилата на Висшата лига, които донякъде възпрепятстват Ливърпул по отношение на добавянето на още един централен защитник в състава през този месец.

Когато Ван Дайк претърпя травмата на "Гудисън" на 17 октомври, бяха изминали 12 дни от затварянето на летния трансферен прозорец за международни сделки и по-малко от 24 часа от приключването на вътрешния пазар.

След това, на 20 октомври, клубовете трябваше да представят своите списъци от 25 футболисти за Висшата лига с играчи на възраст 21 и повече години, като не повече от 17 от тях можеше да са "чужди" - такива, които не са били картотекирани в английски или уелски клуб в продължение на три сезона, преди да навършат 21. След като Ван Дайк бе пред угрозата да пропусне остатъка от сезона Ливърпул го извади от списъка си и предаде във федерацията състав от 24 играчи, от които 16 "чужди".

След това клубовете предоставиха и вторичен списък с играчи под 21 години, който можеше да съдържа неограничен брой състезатели от всякаква националност. И в него Ливърпул включи бранителите Рис Уилямс, Сеп ван ден Берг, Били Куметио и др. Но отсъствието на Ван Дайк от основния списък не означаваше, че сезонът му автоматично е приключил.

Клубовете подават нови списъци след затварянето на трансферния прозорец през януари, като през миналия сезон крайният срок беше 6 февруари. На фона на предположенията, че холандецът изпреварва графика си за възстановяване, горе-долу около същата дата трябва да стане ясно дали звездата ще може да се появи отново на терена за "червените" през този сезон.

Понастоящем нежеланието на Ливърпул да се втурне да купува защитник, за да попълни отбора си до 25 играчи, може да се разглежда като надежда, че Ван Дайк ще е готов за игра преди края на кампанията. Освен това фактът, че мястото е оставено отворено за него на фона на перспективите му за завръщане, може да служи и като психологически стимул за холандеца по време на рехабилитацията му.

Ако Ван Дайк бъде включен в отбора, нещата се подреждат - 25 футболисти, от които 17 "чужди". Това означава, че ако Юрген Клоп вземе нов централен защитник ("чужд") този месец, и Ван Дайк бъде добавен обратно в състава, ще трябва да се зачеркне друг състезател до края на сезона.

Това може да звучи просто за компютърна игра, но е изпълнено с проблеми в реалния футболен живот. От сегашните 16 играчи, които не са местни, най-лесно прежалимият като че ли е вратарят Адриан. Договорът на испанеца е до лятото, когато ще напусне, а Клоп разполага и с Куивийн Келъхър, който загатна, че пред него има страхотно бъдеще. Но все пак да се лиши от опитен вратар като ветерана би било рисковано от страна на мениджъра.

Нещо повече - не би било в стила на Клоп да се отнесе така към стража, който също даде своя принос за титлата през миналия шампионат. Адриан игра в 11 мача във Висшата лига и мърсисайдци спечелиха всичките. Той определено заслужи златния си медал.

Други потенциални кандидати, които да бъдат изключени от списъка, са Джердан Шакири и Дивок Ориги. И двамата са добри футболисти, но от доста време Ливърпул иска да ги продаде.

Covid-19 кризата обаче уплаши желаещите. А и с включването на Шакири като титуляр в дербито с Юнайтед, Клоп даде знак, че швейцарският национал не е забравен. Ориги пък влезе като резерва. Та с оглед на изложеното - какво е решението? Може би  - да се вземе англичанин.

Ако Ливърпул вече бе направил това и играчът беше над 21 години, тогава можеше да бъде добавен към новия списъка, както и Ван Дайк, но все пак трябва да се задраска играч от осмината местни.

Един от вариантите, разбира се, е Гомес, чието възстановяване протича много по-непредвидимо от това на Ван Дайк и може да бъде зачеркнат, ако Ливърпул смята, че няма да може да играе отново този сезон. Или може би и той е по-близо до завръщане, отколкото хората си мислят? Ако английският национал остане в списъка, има и други опции за премахване.

Джо Харди, 22-годишният нападател, привлечен от Брентфорд през януари миналата година, е един от осемте местни футболисти, както и Натаниъл Филипс, който е на 23 години, и е по-възрастен, отколкото мнозина мислят. А изглежда, че и двамата не влизат сериозно в плановете на Клоп.

Като се има предвид всичко това, кой местен централен защитник все пак би могъл да акостира в Ливърпул по време на зимния трансферен прозорец?

Бен Уайт от Брайтън е име, което често се споменава, но "чайките" вероятно ще поискат сериозни пари предвид ситуацията на Ливърпул и собствената им битка за оцеляване. Английските играчи винаги излизат солено на трансферния пазар, а в условията на пандемията това може да бъде рискован ход.

Така че "просто да вземат централен защитник" не е толкова лесна задача, колкото им се струва на феновете. Може би на "Анфийлд" запазват надежди най-добрите им двама защитници да се завърнат преди края на този сезон.

Времето ще покаже какво ще се случи, но ако Ван Дайк и Гомес успеят да се върнат (единият или и двамата) преди края на кампанията, тогава Ливърпул може да се превърне в различен звяр в лудата битка за титлата. Засега задачата на "червените" остава да се придържат към нея.

Материал на webcafe.bg