Три месеца след случилото се, съдията Майкъл Оливър призна, че е сгафил сериозно по време на дербито Ливърпул – Евертън. 

Двата тима се срещнаха в средата на октомври, като още в началото вратарят на Сините Джордън Пикфорд контузи тежко в коляното Върджил ван Дайк, който впоследствие бе опериран и оттогава се възстановява. 

Макар и в ситуацията защитникът на Ливърпул да бе в засада и дузпа нямаше, Оливър бе сериозно критикуван, че не е изгонил Пикфорд, което той сега призна, че е трябвало да направи. 

„В началото прецених, че дузпа няма как да има, защото бе в засада, но ВАР трябваше да потвърди това. Гледах ситуацията и дълго време смятах, че Пикфорд не прави нищо нередно, но всъщност действието му води до контузията. Истината е, че целият екип и най-вече аз, не обърнахме достатъчно внимание на положението. Трябваше да има засада и червен картон за Пикфорд” заяви Оливър пред „Дейли Мейл”. 

„Най-интересното обаче е, че никой от играчите не претендираше за изгонване на Пикфорд.  Просто се водихме от това, че дузпа няма поради засада и пренебрегнахме действието на Пикфорд. Играта трябваше да бъде подновена след засада, но наказанието на вратаря да бъде различно” добави реферът, който обаче твърдо подкрепя ВАР, въпреки критиките към технологията. 

„Много се говори, как ВАР е променил футбола, но за мен той е необходим. Ако бъде махнат веднага хората ще поискат да бъде върнат. Така или иначе и с ВАР решението остава мое, защото аз съм на терена. Технологията е полезна и играчите също признават това” каза още Оливър.