Шампионът на Англия Ливърпул се намира в най-тежката си криза от години.

Мърсисайдци снощи загубиха с 0:1 от Челси на "Анфийлд" и статистиците побързаха да извадят наяве срамни факти за отбора.

За първи път в своята история "червените" допускат пет поредни домакински загуби и се превърнаха в първия действащ първенец на Англия, който пада в пет последователни срещи у дома.

Преди това с победа от легендарния стадион, който в продължение на 4 години беше непревземаема крепост, си тръгнаха Бърнли (1:0), Брайтън (1:0), Манчестър Сити (4:1) и Евертън (2:0). Единственият гол във въпросните срещи беше дело на Мохамед Салах... от дузпа.

Именно атаката е сред големите проблеми пред Юрген Клоп. Срещу Челси първият точен удар за мърсисайдци дойде чак в 85-ата минута, когато Жоржиньо Вайналдум не затрудни Едуард Менди след изстрел с глава. През 2021 г. на "Анфийлд" домакините са отправили общо 85 шута, в които имат само въпросното попадение на Салах.

За последните 11 мача във Висшата лига Ливърпул е спечелил едва 10 точки. За същия период само три отбора са с по-лош показател. Това са предпоследния в класирането Уест Бромич (9 точки), Нюкасъл (7 т., заема 17-та позиция) и Саутхемптън (4 т., заема 14-та позиция).

Преди загубата от Бърнли, Ливърпул се намираше във фамозна серия от 68 поредни мача без поражение вкъщи. "Не можем да разчитаме на миналото. Миналият сезон свърши, приключи се. Пропадането ни продължава. Не сме отбора, който искаме да бъдем", заяви след мача с Челси Андрю Робъртсън.

Шампионите могат да сложат край на негативната си серия на "Анфийлд" още в следващия кръг, когато посрещат Фулъм. Мачът е насрочен за неделя от 16.00 часа, а гостите загубиха последните си три визити на този стадион, с 0:2 и два пъти 0:4.

В класирането Ливърпул заема 7-мо място с 43 т. Пред тях са Уест Хям (45) и Евертън (46), които са с мач по-малко. Челси се намира на 4-та позиция с 47 т., Лестър има 50, а 2-ият Манчестър Юнайтед е с 51 т., така че шансовете за Топ 4 пред мърсисайдци все още са реални.