Ливърпул победи завърналия се в елита на английския футбол Норич с класическото 3:0 в мач от първия кръг на Висшата лига, игран на "Кероу Роуд".

Мърсисайдци напомниха за най-добрите си дни и дадоха сериозна заявка за призовите места през настоящата кампания.

Диого Жота (26‘) откри резултата в средата на първото полувреме, а попадения на Роберто Фирмино (65‘) и Мохамед Салах (74‘) след почивката затвърдиха добрите впечатления, които оставиха футболистите в червено.

Ливърпул беше по-активният отбор през по-голямата част от двубоя и съвсем заслужено се поздрави с успеха.

Голямата новина в състава на Юрген Клоп е завръщането на Върджил ван Дайк, за когото това беше първи официален мач от октомври месец насам.

"Канарчетата" се завърнаха в най-високото ниво на футбола на Острова след една година в Чемпиъншип, където триумфираха и си заслужиха бърза промоция за Висшата лига.

В следващия кръг Ливърпул приема Бърнли на своя "Анфийлд", докато за Норич предстои тежко гостуване на шампиона Манчестър Сити.


Първата по-интересна ситуация в мача се откри пред вратата на домакините. Кейта намери добре Диого Жота в наказателното поле, а португалецът стреля опасно с глава под гредата, но със сетни усилия Тим Крул успя да избие в ъглов удар.

Малко след като измина четвърт час игра на "Кероу Роуд" и Салах нанесе изстрел, но и този път опитът на "червените" беше неутрализиран от противниковия страж.

В 20-ата минута се откри и най-добрата възможност за "канарчетата". Теему Пуки бе изведен зад гърба на защитата, но Алисон също показа умения под рамката и предотврати опасността.

В средата на първото полувреме Мохамед Салах беше близо до това да открие резултата по красив начин. Мане центрира към египтянина, който стреля от въздуха, но кълбото профуча покрай десния страничен стълб.

Натискът на мърсисайдци все пак даде резултат в 26-ата минута. Трент Александър-Арнолд центрира към Салах, който технично продължи топката към Диого Жота, а последният порази мрежата зад Тим Крул – 0:1.

10 по-късно Ливърпул можеше да удвои своя аванс. След разбъркване, което се получи при поредния корнер, Матип се оказа на точното място, за да стреля, но малко пред голлинията Мелу застана на пътя на топката и запази резултата непроменен.

Гостите започнаха по-активно и след почивката, а с опити пред вратата на Норич се отчетоха Садио Мане и Александър-Арнолд, които обаче не бяха увенчани с успех.

В 63-ата минута "червените" организираха нова добра атака, която завърши с изстрел на Цимикас, но Крул отново демонстрира рефлекс и се намеси.

Само 120 секунди по-късно добре познатото трио бе замесено във втория гол на мърсисайдци. Мане нанесе удар към вратата, но след рикошет топката попадна в Салах, който мигновено я изпрати към необезпокоявания Фирмино, а бразилецът се разписа от близко разстояние.

Самият Салах, който се отчете с две асистенции, записа името си сред голмайсторите четвърт час преди края на редовното време. Крилото на Ливърпул изчака на границата на наказателното поле отбита от корнер топка и в типичния си стил с изстрел в далечния ъгъл направи Тим Крул безпомощен за трети път днес.

Към края на срещата домакините като по чудо не стигнаха до почетно попадение. Алисон се отчете с блестящо тройно спасяване. Стражът на "червените" отрази по феноменален начин удар на Гибсън от вратарското поле, а впоследствие направи така, че да запише суха мрежа още в първия мач от сезона във Висшата лига.

Норич – Ливърпул 0:3

Голмайстори:

0:1 – Жота 26‘

0:2 – Фирмино 65‘

0:3 – Салах 74‘

Норич: Крул, Аарънс, Ханли, Гибсън, Янолис, Мелу, Гилмор, Руп, Рашица (Сарджънт – 77‘), Кантуел (Дауъл – 86‘), Пуки (Ида – 77‘)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Кейта (Елиът – 83‘), Милнър, Окслейд-Чембърлейн (Фабиньо – 61‘), Салах, Жота (Фирмино – 61‘), Мане