Ливърпул стартира ударно кампанията във Висшата лига. Мърсисайдци записаха две победи (б.р. 3:0 срещу Норич навън и 2:0 срещу Бърнли у дома), при това без да допуснат гол. На „Анфилд“ настроението е отлично и привържениците с основание си задават въпроса ще може ли шампионът от 2019/20 г. отново да покори върха?

Бившите звезди на Ливърпул Питър Крауч и Джо Коул са на мнение, че клубът трябва да се активизира до края на летния трансферен прозорец и с класно попълнение да отговори на предизвикателството от страна на най-големите си конкуренти.

Защото на „Анфилд“ засега привлякоха само защитника Ибрахима Конате (РБ Лайпциг) за 36 млн. паунда. Докато трансферите на Челси, Арсенал и двата отбора от Манчестър надхвърлиха 100 милиона.

Според Крауч ново лице ще бъде сериозен катализатор в съблекалнята. За бившия нападател на червените хората на Клоп могат да се борят за титлата, а завръщането на Върджил ван Дайк от дългосрочна контузия на коляното е като ново подписване, но той все още чувства, че Ливърпул се нуждае от ново голямо име.

„Когато някой като Лукаку, Санчо или Варан влезе през вратата, нещата коренно се променят. Ако Ливърпул беше подписал с Лукаку, то всички щяха да ни сочат като сигурния шампион. Клубът обаче все още не е привлякъл никого, ако не броим Конате."

"Този отбор все още има класата да претендира за титлата. Но когато в съблекалнята влезе някой като Шевченко, Балак или Фернандо Торес, това се отразява на самочувствието, тренировките и мачовете. Сега например защитниците по-спокойно тръгват напред, като знаят, че отзад е Ван Дайк. Лидерът дава спокойствие на целия отбор“, заяви Крауч.

В събота срещу Бърнли Ван Дайк изигра втория си официален мач, откакто се завърна след тежка контузия в коляното, получена дербито срещу Евертън (2:2) миналия октомври. Като изключим оставения на пейката Конете, другото сравнително ново име в тима бе халфът Харви Елиът, който се представи на ниво след наем в Блекбърн.

Мърсисайдци обаче бяха заети с подновяването на договорите на своите звезди това лято, като Алисон, Ван Дайк и Трент Александър-Арнолд. Капитанът Джордан Хендерсън и звездното крило Салах също са близо до преподписване. Според бившия халф на червените Джо Коул клубът и мениджърът Юрген Клоп прекалено много разчитат на играчите, спечелили титлата през сезон 2019/20 г.

„Не знам доколко това е правилно. Но Ливърпул определено се доверява на настоящите играчи. Миналият сезон бе провален не защото сме били по-слаби, а от връхлетялата ни вълна от контузии. Сега вместо да се привлече голяма звезда, приоритет бе подновяването договорите на важните играчи".

"Доколко е правилно – времето ще покаже. Нямам представа дали клубът разполага с пари, за да излезе на пазара, а и не остана много време. Да, Челси направи удар с Лукаку, но идването на белгиеца ще се отрази на Хаверц и Вернер, което ще наруши връзките в отбора“, смята Коул.