Ливърпул се наложи с категоричното 5:1 над Порто като гост в мач от втория кръг на група "В" на Шампионската лига. Отборът, воден от Юрген Клоп, беше по-добрият на терена днес и съвсем заслужено се поздрави с успеха.

Мърсисайдци доминираха над своя съперник и до голяма степен убиха интригата още през първото полувреме, когато се разписаха Салах (18‘) и Мане (45‘). Отново Салах (60‘) и две попадения на Роберто Фирмино (77‘, 83‘) оформиха разгрома на "Ещадио до Драгао". Почетното попадение за домакините бе дело на Мехди Тареми в 75-ата минута.

Английският гранд стартира със зрелищна победа с 3:2 срещу Милан, а Порто завърши наравно 0:0 с Атлетико Мадрид в първия си мач.

Това е първо поражение за "драконите" във всички турнири от април месец насам, когато последно загубиха в ¼-финалната фаза на надпреварата от бъдещия шампион – Челси.

"Червените" продължават добрата си серия и остават лидери в своята група с пълен актив от 6 точки, докато португалският гранд заема третото място с 1 т.

В следващия кръг, който е след 3 седмици, Ливърпул ще гостува на Атлетико в Мадрид, докато Порто ще приеме "росонерите".


Двубоят започна равностойно, като липсваха опасни ситуации пред някоя от двете врати в първия четвърт час игра. В 14-ата минута наставникът на "драконите" трябваше да прави принудителна смяна, след като Отавио получи контузия, а на негово място в игра се появи Фабио Виейра.

Ливърпул излезе напред в резултата в 18-ата минута чрез Мохамед Салах. Къртис Джоунс проби отляво и стреля по диагонала, но стражът на домакините изби топката в краката на Зайду Сануси. Бранителят не се ориентира по най-добрия начин и позволи на Салах да му отнеме, след което да се разпише на празна врата.

В средата на първата част мърсисайдци изявиха претенции за дузпа заради игра с ръка на Иван Маркано в наказателното поле, но съдията бе категоричен, че няма основание да посочи бялата точка.

Малко след това Диого Жота имаше добра възможност да удвои аванса на своя отбор, но изстрелът му бе отразен от португалския страж.

Първият точен удар за "драконите" дойде в 38-ата минута, когато Луис Диас се озова на добра стрелкова позиция, но шутира твърде слабо, за да затрудни вратар от класата на Алисон.

Към края на полувремето Хендерсън стреля опасно под горната греда от фал, но Диого Коща се намеси по страхотен начин и изби в корнер.

Секунди преди почивката Ливърпул нанесе втори удар по амбициите на Порто. Джеймс Милнър центрира отдясно, а домакинската защита действа много пасивно и позволи кълбото да достигне до Садио Мане, който нямаше как да сбърка на опразнената врата – 0:2.

Гостите от Англия започнаха по-активно и след почивката и още в 50-ата минута Андрю Робъртсън можеше да се разпише, но Коща се справи с мощния му удар и предотврати трети гол.

5 по-късно Жота шутира от дистанция, но и този път стражът на "драконите" се справи със ситуацията.

Мърсисайдци организираха светкавична контраатака, след като измина час игра, и направиха резултата на "Ещадио до Драгао" класически. Мохамед Салах получи топката необезпокояван в наказателното поле и хладнокръвно преодоля Диого Коща – 0:3.

Атаките на "червените" не спираха и в 64-ата Диого Жота имаше добра възможност да запише името си сред голмайсторите, но сантиметри го разделиха от това да порази целта.

Футболистите на Серджо Консейсао все пак стигнаха до почетно попадение четвърт час преди края на редовното време. Тареми засече центриране отдясно и с добре насочен удар с глава матира Алисон – 1:3.

Само 120 секунди по-късно Маркано и Коща не се разбраха помежду си и допуснаха сериозна грешка, която позволи на Фирмино да порази опразнената врата от далечна дистанция.

В 83-ата мърсисайдци стигнаха и до 5-и гол. Къртис Джоунс стреля от въздуха, а с доза късмет топката попадна във Фирмино, който от близко разстояние не остави шансове за намеса на противниковия страж.

Порто – Ливърпул 1:5

Голмайстори:

0:1 – Салах 18‘

0:2 – Мане 45‘

0:3 – Салах 60‘

1:3 – Тареми 75‘

1:4 – Фирмино 77‘

1:5 – Фирмино 83

Порто: Коща, Корона, Кардосо, Маркано, Зайду (Вендел – 56‘), Урибе (Витиня – 56‘), Оливейра (Пепе – 66‘), Отавио (Виейра – 14‘), Мартинес (Груич – 46‘), Диас, Тареми

Ливърпул: Алисон, Милнър (Гомес – 66‘), Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Джоунс, Хендерсън (Окслейд-Чембърлейн – 73‘), Мане (Минамино – 66‘), Салах (Фирмино – 66‘), Жота (Ориги – 88‘)