Висшата лига повежда война срещу неваксивираните футболисти, след като голямата част от мачове в предколедния кръг бяха отменени. Най-шокираща беше съдбата на дуела „Астън Вила“ – „Бърнли“. Медицинските власти наредиха да отпадне само два часа преди старта му.

Причината беше основно у домакините, които не успяха да съберат 11 здрави играчи. А ако те влязат в 10-дневна карантина, „Астън Вила“ не може да играе в коледния мач срещу „Челси“ и два дни по-късно срещу „Лийдс“.

Миналата година Висшата лига и клубовете регистрираха милиардни загуби заради отпадането на мачовете. И сега са категорични, че прекъсване на първенството не трябва да има. Проблемът е, че само половината от футболистите на елитните клубове са ваксинирани. Изследване посочи, че 25 на сто са категорични, че няма да го направят никога. Ситуацията с Висшата лига е „в бездната“ спрямо останалите големи държави. В Испания ваксинираните играчи да 98 процента, а в Италия и Германия – по 92. Шефовете на Висшата лига вече ще следват логиката, че ваксинацията не е човешки избор, а професионално задължение. В понеделник ще има заседание с представители на всички клубове, на което се очаква да се вземе решение антиваксерите сред футболистите да бъдат санкционирани с лишаване от заплати. Подобно нещо направи „Байерн“ спрямо Йошуа Кимих, който беше категоричен и в крайна сметка се разболя и има последици от Ковид-19.

„Ако един футболист не е ваксиниран, то той е опасност за всички нас – каза Юрген Клоп, цитиран от Труд. – Заради него трябва да се търси отделна съблекалня, да се храни в различна зала, да седи в различен автобус. Който отказва да спазва протокола, предизвиква огромни логистични проблеми“, добави мениджърът на Ливърпул.

Преди два месеца Клоп определи нежеланието за ваксина като шофиране в пияно състояние. Майката на треньора почина именно от Ковид-19 в началото на годината, а заради карантините той не беше на погребението.

Снимка: БГНЕС