Тотнъм и Ливърпул изиграха един от най-красивите мачове за годината във Висшата лига, след като направиха зрелищно 2:2 в Лондон.

Дербито от 18-ия кръг беше изпълнено с обрати, огромни пропуски, напечени и спорни моменти и с един червен картон. Домакините поведоха в 13-та минута чрез Хари Кейн, но мърсисайдци изравниха с гол на Диого Жота (35).

Двата отбора не спираха да пропускат през целия двубой и следващото попадение дойде неочаквано късно – в 70-ата минута и беше дело на Андрю Робърстън за 2:1 за "червените". Малко по-късно Хьон-Мин Сон изравни след грешка на Алисон Бекер, а в 77-ата минута положението за Ливърпул стана критично.

Робърстън, който до момента беше основен претендент за играч на мача с гол и асистенция, извърши изключително груб фаул и беше директно изгонен от игра.

До края резултатът остана непроменен и така Ливърпул вече изостава на 3 точки от лидера Манчестър Сити – 41 срещу 44 пункта. Хората на Антонио Конте събраха 26 т. и се намират на 7-ма позиция, но са и с три мача по-малко от 4-ия Арсенал (32 т.).


Първото полувреме в Лондон беше шеметно и двата гола, които паднаха, бяха най-малкото, което можеше да се случи. Тотнъм поведе в 13-ата минута, когато Танги Ндомбеле пусна хитър пас към възродения за "шпорите" Хари Кейн. Без да се замисля, английската звезда овладя в наказателното поле и с премерен удар в долния ляв ъгъл преодоля Алисон Бекер за 1:0!

Домакините веднага се прибраха в защита и схемата 5-3-2 на Антонио Конте беше изключително отчетлива. Контрите на лондончани много затрудняваха Ливърпул и в 17-ата минута едва не се стигна до втори гол. Кейн с отличен пас намери Хьон-Мин Сон сам срещу Алисон. Южнокореецът засече с едно докосване, но на сантиметри от дясната греда.

До 26-ата минута статистиката показваше 3:6 удари за двата отбора и 33:67% владеене на топката. Ситуациите продължиха да се редуват пред двете врати и Садио Мане засече с глава центриране на далечната греда, но в аут. След половин час игра Сон изведе Деле Али на чиста позиция, но полузащитникът направи по-трудното, като не вкара гол.

Така се стигна до 35-ата минута, когато Ливърпул изравни. Топката беше изчистена лошо, Андрю Робъртсън се добра до нея и центрира в наказателното поле, където Диого Жота с глава вкара за 1:1! После гостите имаха претенции за дузпа за фаул на Емерсон Роял срещу Жота, но такава не беше отсъдена, което доведе до жълт картон за Юрген Клоп за протести.

До края на полувремето "червените" диктуваха събитията на терена, но Трент Александър-Арнолд и Жота не оползотвориха открилите им се възможности.

Второто полувреме започна с нов пропуск за Ливърпул, след като Александър-Арнолд центрира, но Жота засече в аут. В 55-ата минута Тотнъм изпусна ново 100%-во положение за гол. Деле Али намери Кейн пред опразнената врата, но завършекът на нападателя беше катастрофален, защото се забави и Алисон спаси.

По-късно английският голмайстор пропиля нова голяма възможност, след като засече с глава подаване от корнер, но в аут. После положенията рязко намаляха и двата отбора започнаха да се дебнат, но този период бързо отмина. В 69-ата минута Тотнъм имаше претенции за дузпа за бутане в гръб срещу Деле Али, но играта продължи с контра за гостите, която завърши с гол.

При нея Юго Лорис изби след опит за удар на Мохамед Салах. Атаката обаче продължи и Александър-Арнолд центрира във вратарското поле, където Робъртсън с глава направи пълен обрат в дербито – 2:1. И тук домакините имаха претенции за нередност – игра с ръка на Салах, но ВАР реши, че всичко е по правилата и голът на защитника беше зачетен.

Шоуто продължи с пълна сила и само пет минути по-късно "шпорите" изравниха! Сон беше брилянтно изведен, Алисон допусна груба грешка и позволи на нападателя да го преодолее с изпълнение по земя за 2:2! В 77-ата минута Робъртсън, който имаше гол и асистенция до този момент, беше изгонен с директен червен картон за груб фаул. Ситуацията беше прегледана и с ВАР и главният съдия Пол Тиърни взе тежкото решение.

До края Ливърпул удържа равенството и си тръгна с точка от столицата.

Тотнъм – Ливърпул 2:2

Голмайстори: 1:0 Кейн (13), 1:1 Жота (35), 1:2 Робъртсън (70), 2:2 Сон (75)