Ливърпул се класира на полуфиналите в турнира за ФА Къп след измъчена победа с 1:0 при визитата си на подвизаващия се в Чемпиъншип Нотингам Форест в двубой от ¼-финалите. В герой се превърна Диого Жота, който донесе скъпоценния успех 10-минути преди края. Така Ливърпул ще се изправи срещу Манчестър Сити в зрелищна битка за финал в надпреварата.

Мърсисайдци доминираха тотално на терена, но се наложи да треперят до последно. Гостите пропиляха куп положения, а нотингамци също създадоха на няколко пъти напрежение пред вратата на Алисон.

Юрген Клоп очаквано даде почивка на Мохамед Салах, който е с болки след дербито с Арсенал. Така атаката се водеше от Роберто Фирмино, подпомаган от Диого Жота и Харви Елиът. Клоп направи цели 7 промени в състава си в сравнение с този, стартирал срещу артилеристите.

„Мърсисайдци“ наложиха преса още от самото начало на мача. Преди да са изтекли 120 секунди гостите имаха шанс да открият след корнер, но защитник се намеси. Харви Елиът се озова в изгодна позиция в 9-ата минута след мълниеносна атака, стреля към долния десен ъгъл, ала вратарят Итън Хорват се справи.

Натискът на гостите продължи и в 14-ата минута Цимикас отправи истински снаряд от дъгата на пеналтерията, а топката премина на сантиметри над гредата. Последва нов пропуск, този път на Фирмино. Бразилецът излезе сам срещу Хорват и пропиля най-чистото положение до момента. Фирмино пробва да прехвърли вратаря, но той се справи.

Малко преди паузата Джо Гомес също пробва мерника си, шутирайки високо в облаците. През първите 45 минути притежанието на топката в проценти се изразяваше 70:30 в полза на Ливърпул.

След почивката двубоят продължи в същото русло. В 53-ата минута Хорват спаси удар на Жота.  Секунди по-късно той се справи и с изстрел на Окслейд-Чембърлейн. Последва неуспешен опит и на Джо Гомес за поразяване на целта.

Влезлият като резерва Луис Диас се свлече в пеналта в 73-ата, но съдията не даде дузпа за елитния тим.

Филип Зинкернагел пропусна най-чистото положение за Нотингам 3 минути по-късно. Той се озова на чиста позиция фронтално срещу Алисон, но би на сантиметри от лявата греда.

Все пак логиката възтържествува и Ливърпул разпечата вратата на Итън Хорват в 79-ата минута. Цимикас центрира перфектно отляво, а Диого Жота отблизо засече топката в мрежата – 0:1.

Малко след това гостите отново претендираха за дузпа, но се прецени, че не е извършено нарушение срещу Фирмино.

В 86-ата минута и Нотингам поиска наказател удар след падане на Йейтс в пеналта при съприкосновение с Алисон. ВАР преразгледа ситуацията и се взе решение, че нападателят е симулирал.

Домакините се вдигнаха на тотален щурм в заключителните минути и създадоха 2 положения, но не успяха да доведат мача поне до продължения.

Нотингам Форест – Ливърпул 0:1

Голмайстори: Диого Жота (79)

Нотингам Форест: Хорват, Спенс, Фигуйредо, Уорал, Колбак, Дейвис, Зинкернагел, Джонсън, Йейтс, Лолей, Гарнър

Ливърпул: Алисон, Гомес, Конате, Ван Дайк, Цимикас, Фабиньо, Кейта, Окслейд-Чембърлейн, Елиът, Жота, Фирмино