Ливърпул тресна с 3:1 Бенфика в първи ¼-финален мач в Шампионската лига, проведен на стадион „Луж“ в Лисабон. Хората на Юрген Клоп взеха комфортен аванс преди реванша на „Анфилд“ на 13 април и вече гледат уверено към полуфиналите. 

„Мърсисайдци“ обаче трепериха до последно, след като сами вкараха вълка в кошарата. Те поведоха с 2:0 през първото полувреме след голове на Ибрахима Конате и Садио Мане. След почивката Конате се превърна от герой в грешник, след като негов брутален гаф позволи звездата на Бенфика Дарвин Нунес да отбележи за 1:2. До края домакините натискаха, но Ливърпул се възползва от грешка в отбраната и Луис Диас уби ентусиазма им, вкарвайки за 1:3 в заключителните акорди .

Като цяло двата отбора си поделиха по едно полувреме. През първата част Ливърпул доминираше и пропусна шансове да вкара още голове, като вратарят Влаходимос попречи това да се случи. След антракта "лисабонските орли" се окрилиха, а голът след грешката на Конате ги вдъхнови допълнително, но те не успяха да се докопат поне до равенството. През втората част явно гостите излязоха и по-успокоени на терена и решиха да съхранят част от силите си за неделния сблъсък за първото място във Висшата лига срещу Манчестър Сити.

Юрген Клоп извърши 6 промени в състава си в сравнение с този, който започна срещу Уотфорд миналата събота в шампионата на Англия. В стартовата единадесеторка се завърна Трент Александър-Арнолд. В сърцето на отбраната Върджил ван Дайк си партнираше с Ибрахима Конате. Тризъбеца отпред оформиха Мане, Салах и Диас.

Нелсон Верисимо остави на резервната скамейка Роман Яремчук и вместо него сред титулярите се завърна звездата Дарвин Нунес.

Двата отбора се впуснаха в бесни атаки веднага след първия съдийски сигнал. Постепенно обаче Ливърпул наложи надмощие. В 9-ата минута дойде и първата добра възможност за отбелязване на гол. Салах получи топката в пеналта, стреля от малък ъгъл, но защитник изби в корнер. Малко след това египтянинът изведе отлично Кейта в наказателното поле, но Влаходимос се справи с удара му.

Голът пред вратата на „лисабонските орли“ се печеше. И попадението падна в 17-ата минута. Реализира го Ибрахима Конате. Френският защитник се извиси след корнер, изпълнен от Робъртсън, и с глава прати топката в левия ъгъл на Влаходимос – 0:1.

Само 180 секунди по-късно Кейта профука шанс да удвои преднината на „мърсисайдци“, ударът му с глава не порази целта.

В средата на полувремето домакините създадоха първата си по-добра възможност пред вратата на Алисон. Евертон се измъкна от защитата, но шутът му мина край лявата греда.

В ответната атака Луис Диас не успя да преодолее Влаходимос. Десетина минути по-късно Отаменди пропиля отлична възможност за изравняване, след като аржентинецът стреля с глава малко встрани от целта след корнер.

Веднага след това Ливърпул се възползва от грешка на домакините. Александър-Арнолд намери перфектно Диас в пеналта, където колумбиецът пусна към връхлитащия Мане, който не сгреши и удвои преднината на англичаните в 34-ата минута.

Секунди преди почивката Салах пропусна да предреши всичко. Той се озова сам срещу Влаходимос, но гръцкият страж не позволи топката да посети мрежата му за трети път.

Почти веднага след антракта домакините получиха неочакван подарък и се върнаха в мача. Това стана в 49-ата минута, когато Дарвин Нунес вкара за 1:2. Уругвайският голаджия на Бенфика се възползва от брутален гаф на Ибрахима Конате. Авторът на първия гол за „мърсисайдци“ позволи топката да мине между краката му при наглед безобидно центриране отдясно и тя стигна до Нунес, който от няколко метра нямаше как да сгреши – 1:2.

Малко след това уругваецът не успя да изравни, след като шутът му мина далеч от целта. Домакините получиха сериозен импулс в играта си и се втурнаха да изравняват. В 61-ата минута Евертон шутира от 15 метра, но Алисон прояви класа.

В 67-ата минута Нунес се строполи в пеналта след пробив отляво и последвал сблъсък с Ван Дайк, но испанският съдия Хесус Манзано не даде дузпа. Положението беше доста спорно, защото се видя, че нидерландецът си помогна с ръце и задържа нападателя, но и ВАР не се намеси.

Коренната промяна и въодушевената игра на "орлите" продължи, а гостите дебнеха за бързи контрааки. Пресата на Ливърпул омекна и това даваше шансове на португалците да достигат по-лесно до пеналтерията.

В 81-ата минута Луис Диас пропусна да вкара трети гол за англичаните, а финалният натиск да домакините не доведе до ново попадение.

Вместо това Ливърпул се възползва от поредна грешка и Луис Диас в 88-ата минута при бърза контраатака вкара за 3:1, убивайки ентусиазма на "лисабонските орли" преди решителния втори мач на „Анфилд“ следващата седмица. Кейта изведе колумбийското крило зад отбраната, той финтира и Влаходимос, след което прати топката в опразнената мрежа.

 В добавено време Жота профука златен шанс дори да сложи край на интригата изцяло. И тази преднина обаче изглежда солидна и хората на Юрген Клоп ще чакат спокойно реванша.

Бенфика – Ливърпул 1:3

Голмайстори: 0:1 Ибрахима Конате (17), 0:2 Садио Мане (34), 1:2 Дарвин Нунес (49),1:3 Луис Диас (88)

Бенфика: Влаходимос, Жилберто, Отаменди, Вертонген, Грималдо, Силва, Вайгъл, Таарабт, Евертон, Рамос, Нунес

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Кейта, Тиаго, Мане, Салах, Диас