Вниманието се отклонява от първите полуфинали в Шампионската лига, но тази завладяваща седмица ще стане още по-пикантна към своя край. За Ливърпул и Манчестър Сити всеки мач във Висшата лига е ключов, но днешните задачи на катедралите „Сейнт Джеймсис Парк“ и „Елънд Роуд“ вероятно ще засилят още повече напрежението в надпреварата за титлата.

От 14:30 часа мърсисайдци, които изостават само на точка от гражданите при оставащи 5 мача до края за двата отбора, гостуват на Нюкасъл (пряко по Диема Спорт 2). Еди Хау преобрази свраките и през календарната година единствено червената армия на Юрген Клоп е събрала повече точки от джордитата. Така че без съмнение шумният и подскачащ „Сейнт Джеймсис Парк“ ще бъде тест за Ливърпул. Надеждата в североизточната част на Англия е, че този сблъсък скоро може да бъде битка за титлата между две от водещите сили на Острова.

От Тайнисайд до Мърсисайд преди време беше популярен търговски път, включващ Джини Вайналдум, Хосе Енрике, Дитмар Хаман, Питър Биърдсли и Тери Макдермът. Планът в Саудитска Арабия и офиса на Аманда Стейвли е да се сложи край на дните, в които Нюкасъл беше захранващ клуб за всеки друг. А една победа над мърсисайдци ще се приеме като заплаха за елита на английския футбол какво предстои.

Малко по-късно днес – от 19:30 часа, лидерът Манчестър Сити ще има визита на „Елънд Роуд“ (пряко по Диема Спорт 2). През 60-те години на миналия век на Дон Реви го озари идеята да промени екипа на Лийдс от жълто-син в изцяло бял като Реал Мадрид, с надеждата да копира постиженията на испанския гранд. По това време йоркшърци обитаваха долната половина на класирането във второто ниво, но имаха високи амбиции. Сега Лийдс може да научи още няколко неща от Белия балет, който през седмицата гостуваше на „Етихад“ и измъкна минимална загуба с 3:4. Винисиус и Родриго действаха много близо до тъчлинията, с което разтегнаха максимално защитата на гражданите.

По този начин кралете успяха да използват създалите се пространства, а импровизираният десен бек Фернандиньо бе направен за смях от Винисиус. Жоао Кансело ще се завърне в състава, но португалецът все още може да страда срещу Джак Харисън, а на другия фланг Рафиня вероятно ще създаде много проблеми на Зинченко.

Малките детайли имат най-голямо значение, особено когато става въпрос за специалисти като Пеп Гуардиола и Юрген Клоп. Вече сме в периода на тънките сметки, а те показват, че Манчестър Сити разполагаше с 29 допълнителни часа, за да се подготви за гостуването си на Лийдс, тъй като гражданите играха във вторник – ден по-рано от червените, а освен това визитата на „Елънд Роуд“ започва 5 часа след сблъсъка на Ливърпул с Нюкасъл.

От една страна, за Сити не е добре, че мърсисайдци ще започнат първи този уикенд, както и следващата седмица. Но след като от Футболната асоциация насрочиха отложените мачове, спокойно можем да твърдим, че небесносините ще имат надмощие в последните две седмици от надпреварата за титлата.

Следващата събота Ливърпул приема Тотнъм, а в неделя гражданите са домакини на Нюкасъл. Отложеният двубой на Сити срещу Уулвс ще се изиграе на 11 май, а в уикенда на 14-15 май гражданите ще мерят сили с Уест Хем (б.р. – тогава Ливърпул играе финал за ФА къп срещу Челси). По този начин тимът на Пеп Гуардиола ще има шанс да отвори разлика от 4 точки между 11 и 17 май (тогава е предпоследният мач на Ливърпул за сезона срещу Саутхемптън), ако приемем, че двата отбора няма да сбъркат дотогава. Но на първо място са днешните тежки визити, които могат да се окажат подводни камъни за тях.

Материал на "Тема спорт"