Роден в един от най-бедните райони на Колумбия, открит от легендата Карлос Валдерама, неуморимото крило Луис Диас е една от големите надежди на Ливърпул във финала на Шампионската лига, но той ще защитава и честта на народа Ваю в родината си, от който произхожда.

Той е роден в Баранкас - град с 38 000 души население и на няколко километра от границата с Венецуела. Всички си спомнят за срамежливия Луисфер (умалително от Луис Фернандо), който е играл постоянно футбол в детството си, най-често бос и с фланелката на Клубайер (Клуб Барио Йерас)- отбор, в който се е състезавал баща му Луис Мануел като аматьор.

"Моята игра е отражение на моите корени, от там, откъдето идвам", призна наскоро колумбиецът, който бе с решителен принос за успеха на Ливърпул в полуфинала на Шампионската лига срещу Виляреал. Той е започнал да тренира в единствената футболна школа в Баранкас, където баща му е бил треньор. От най-ранната си възраст се отличава с бързина, издръжливост и умение да преминава през съперниците си.

Чичо му Йелкис Диас обяснява стила и успеха на племенника си с корените му. "Лучо има наследството на Ваю - това е исторически бедна общност, която се придвижва само пеша или тичайки", коментира той пред агенция "Франс Прес".

Фактът, че е играл в почти невъзможни условия е изградил таланта му. "Да тичаш, контролирайки топката, когато има камъни, дупки, пръст, не е по силите на всеки", смята чичо му. Затова много млади хора в Баранкас бързо се отказват от мечтата да станат футболисти. Те нямат голям избор да се справят в живота, освен традиционната музика "вайенато" и работата във въглищните мини на Ел Серехон.

Бившият съотборник на Луис Диас Даниел Боливар е наричан Хамес Ваю, заради стила си, който много напомня на този на колумбийската звезда Хамес Родригес. 

Ла Гуахира, чието население е съставено от 48 процента Ваю, е най-бедният департамент в Колумбия и епицентър на изключителен детски глад, като в последните десетина година са починали над 5000 деца от недохранване. Но фактът, че един от техните може да се качи на върха на световния футбол, е извор на гордост и вълнение за местната общност Ваю.

Луис Диас е забелязан през 2015 година по време на един междуетнически турнир в Колумбия. Футболната легенда на страната Карлос Валдерама присъства на събитието. Той е натоварен със задачата да изгради отбор от различните етноси и е очарован от качествата на Луис. Така крилото получава повиквателна да участва на Копа Америка в Чили за отбори, изградени от коренни жители.

"В тези места, откъснати от света, да бъдеш забелязан от Валдерама беше голяма мотивация", спомня си цитираният от БТА Даниел Боливар. Така Луис Диес преминава през Баранкийа и Атлетико Хуниор, преди да попадне в плановете на Порто, където е привлечен през 2019 година. 

През януари Ливърпул извади около 50 милиона паунда с бонусите, за да привлече колумбиеца, който вече спечели Купата на Лигата и ФА Къп в Англия. 
"Той прави неща, която публиката обожава. Когато загуби топката, спринтира,  прави шпагат и обикновено си я връща. Има толкова много причини да го обичаш", казва за него легендата на Ливърпул Греъм Сунес.

На хиляди километри от Англия неговите роднини и приятели в момента мечтаят да го видят да тича по левия фланг и да вдигне купата на Шампионската лига. Във футболната школа на Ла Гуахира тренират 70 деца, които искат един ден да играят в Европа, чиято врата бе широко отворена от техния идол. "Да го гледаме по телевизията и да си представяме, че можем да бъдем на негово място, е страхотно. Все повече хора се интересуват от Ваю и нашата култура", радва се Денилсон Пушайна, 23-годишен централен защитник, който е от друго градче в района - Урибия.