Натоварването в елитния мъжки футбол излага на риск здравето на играчите, сочи проучване дни преди финала на Шампионската лига. Двубоят срещу Реал ще бъде №70 за Мохамед Салах и Садио Мане от началото на кампанията! По този повод Международният съюз на играчите Фифпро публикува резултати от проучване за натовареността на повече от 1000 професионални футболисти и треньори. Също така е изследвана активността на 265 играчи от гледна точка на изиграни минути, изминати километри в път и почивка между двубоите. Цифрите показват, че 72 от 265 са изиграли 55 или повече мачове, а това надвишава нивото, което треньорите се съгласяват, че би изложило играчите на риск.

На футболистите често им се случва да се състезават без препоръчителната 5-дневна почивка между мачовете, а конкретните примери се илюстрират от участниците в предстоящия финал на ШЛ в събота. Взимайки предвид целия сезон заедно с предсезонните контроли, Мохамед Салах и Садио Мане ще изиграят 15 мача повече от лимита, като 60% от двубоите са били в наситен период без достатъчно пауза (общо 70 срещи). Двамата, които се изправиха един срещу друг във финала за Купата на Африка и баража за Мондиал 2022 тази година, са пропътували близо 200 000 километра, за да изпълнят ангажиментите си в националните отбори.

Подобни са проблемите и в Реал Мадрид, където Едер Милитао и Винисиус трябваше да пътуват по 128 000 километра, за да играят за Бразилия, а Бензема навъртя 53 срещи въпреки отложения си старт на кампанията, пише Тема спорт. 55% от футболистите споделят, че са получили поне по една контузия заради претоварена програма, а 20% са страдали от травми повече от веднъж. Само 32% са се насладили на задължителната 4-седмична почивка след края на миналия сезон, а притесненията за твърде натоварения график се споделят и от все повече топтреньори. Сред тях е и Юрген Клоп, но тенденцията с реформите в ШЛ е склонна към добавяне на още допълнителни дати към календара.

Снимка: БГНЕС