Програмата на капитана на Ливърпул отново е натоварена. Историята очаква 31-годишния Джордан Хендерсън в Париж. На „Стад дьо Франс“ той ще стане първият англичанин, извел отбора си като капитан в три финала за КЕШ/ШЛ. „Уоу, не знаех това”, признава той, мечтаейки да спечели най-престижното клубно отличие за втори път в своята кариера. Само още един играч в историята на Ливърпул е успявал да вдигне трофея за втори път като капитан – Емлин Хюз (1977, 1978), а Франко Барези, Паоло Малдини и Карлес Пуйол са сред избраната група отличници, които са покорявали КЕШ/ШЛ повече от веднъж с лентата на ръцете си.

За усещането да бъде капитан

Казвате, че Емлин Хюз е единственият капитан на Ливърпул, който е триумфирал два пъти, но съм сигурен, че той ще каже, че заслугата е била на отбора. Същото е и моето мнение. Ако спечелим отново, ще бъде заради целия Ливърпул, мениджъра, щаба и всички замесени. Когато дойде време да погледна назад, ще си помисля за това, но никога не използвам думата „аз“. Да, нося лентата в деня на мача и съм тук от дълго време, но имаме още много лидери в съблекалнята. Събрали сме големи играчи и усилието е колективно. Не се опитвам да изравня други невероятни капитани, които Ливърпул е имал, нито да бия рекорди. Просто съм горд, че имам късмета да бъда в отбор от световна класа и мога да нося лентата, извеждайки отбора. Ще дадем всичко от себе си и се надявам да донесем Шампионската лига обратно на „Анфийлд“.

За загубата с 1:3 от Реал на финала през 2018 г.

Със сигурност бих казал на Реал, че ще се изправят срещу различен Ливърпул. През 2018-а също се справихме много добре, за да стигнем толкова далеч. Момчетата бяха наистина невероятни, но оттогава пораснахме. Влязоха нови играчи, ние бяхме успешни, случиха се много неща в този период и от всичко това се учим. Определено чувствам, че сме различен отбор спрямо онзи, срещу който Реал се изправи преди няколко години…

Какво е различното?

Шампионската лига винаги е била моя мечта. Висшата лига на Англия също. Когато успееш, трябва да си помислиш: „Какво сега?“. Става дума за търсенето на следващото предизвикателство и намирането на начин да го искаш още повече. Истината е, че когато станеш успешен и спечелиш трофеи, това те кара да се върнеш там и да го направиш отново, защото с победите гладът расте още повече. Няма много играчи, които са успявали да спечелят Шампионска лига по два пъти, така че би било невероятно. Колкото повече трофеи печелиш, толкова повече история създаваш.

За благотворителната дейност

На практика ние се върнахме към нормалния си живот, но последните няколко години се отразиха значително върху персонала на Националната служба по здравеопазване. Беше емоционално да се срещна с някои от служителите и да чуя през какво са преминали по време на пандемията. Изпитвам огромно възхищение към тях. И ако мога да помогна с малко, тогава ще го направя. Надяваме се, че възможно най-много хора в страната ще направят същото. Парите помогнаха и ще помогнат, но емоционалният елемент от подкрепата също беше важен.

За тежкия сезон

Опитвам се да се насладя на пътуването. Трудно е с целия натиск и всички мачове, но тук е моментът да отдадем заслуженото на момчетата за това как се справят. Изисква се невероятен манталитет и концентрация във всеки един мач на три дни. Предстои ни последният напън във финала на Шампионската лига и ще дадем всичко от себе си. Ако успеем, сезонът ще бъде доста добър. Момчетата го заслужават независимо от всичко.

 

Анди Хънтър, "Гардиън"

Превод на "Тема спорт"