Дидие Лалман ще бъде официално заменен като шеф на полицията в Париж, казвайки, че е останал „наранен от провала“ на финала в Шампионската лига на „Стад дьо Франс“. Успехът на Реал Мадрид над Ливърпул с 1:0 бе помрачен от проблеми с публиката преди и след мача, като фенове на мърсисайдци, включително млади деца, бяха затиснати, пръснати със сълзотворен газ и им беше отказано влизане на стадиона независимо от валидните си билети.

Лалман обясни случилото се с поведението на привържениците на Ливърпул като ключов фактор за фиаското, но след това им се извини през юни, заявявайки, че той е бил „единственият отговорен“ за инцидентите. Неговото напускане не е пряко свързано със събитията на Сен-Дени, тъй като вече беше обявил на своите служители, че ще се пенсионира това лято преди 66-ия си рожден ден на 27 август. Жералд Дарманен, вътрешният министър на Франция, похвали Лалман за работата му и потвърди, че той ще бъде заменен от бившия младши министър на вътрешните работи Лоран Нунес.

В писмо изпратено до полицейските служители в сряда, Лалман сподели, че напуска поста си, като фиаското във финала е единствената му болка в престоя начело на полицията, продължил три години и половина. „Все още съм наранен от провала на „Стад дьо Франс“. Определено, онази вечер, спасихме човешки животи, но репутацията на страната беше засегната. Обидите към френското знаме са болка за мен и отговорност, която трябва да поема“, се казва в писмото, публикувано от АФП.

Дарманен продължи да вини запалянковците на Ливърпул за насилието, твърдейки, че 35 000 фенове са се появили с фалшиви билети – но миналата седмица, доклад на Френския сенат заяви, че това е било казано, за да „отклони вниманието“ от организационните провали.