Запитване от страна на Френския сенат относно хаотичните сцени на финала в Шампионската лига през май в Париж заключиха днес, че проблемите са били предизвикани от „серия от дисфункции“ в организацията, а не както се твърдеше от правителството от фенове на Ливърпул.

„Тези дисфункции бяха на всяко ниво, не само по време на мача, но и по време на предварителните приготовления“, сподели съ-президентът на запитването Лоран Лафон пред журналисти на пресконференция.

„Дисфункциите“ включвали провал при изчислението на това колко привърженици ще пристигнат на стадиона поради стачката на транспорта, неадекватните инструкции и използването на полицейски контролно-пропусквателни пунктове на път за мача. Комисията за откриване на факти, водена от двама сенатори, изслуша очевидци след края на финала между Ливърпул и Реал Мадрид на 28 май, който бе помрачен от закъснение на първия съдийски сигнал, струпвания, сълзотворен газ и улични престъпления.

Запитването отхвърли проблема с фалшивите билети, късното пристигане на привърженици на стадиона или присъствието на хиляди запалянковци без пропуски като основните причини за случилото се. Вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен бе предположил, че всички тези фактори обясняват фиаското, което бе национално унижение за страната. „Броят хора около стадиона не е причината за тези дисфункции“, добави Лафон.