Мохамед Салах не обича да бъде сменян. Всъщност, всички големи футболисти мразят да бъдат вадени игра. Първо, защото обожават футбола и, второ, защото знаят, че винаги могат да дадат още нещо на отбора си.

Само че това не важи в толкова голяма степен за египтянина в момента. И смяната му в сряда вечер при разгрома с 1:4 от Наполи изглеждаше дори закъсняла. Салах е в дупка, в каквато се намира и Ливърпул и тук идва въпросът в стил кокошката или яйцето кое от двете е първо и причина за второто.

На "червените" им липсва гладът за победи, липсва им дори и стилът на игра. Това се отразява и на играта на голямата им звезда, чийто спад във формата, всъщност, започна по-рано, но ще стигнем и до там.

Със само два гола в седем мача от началото на сезона, без да броим този за "Къмюнити Шийлд", това е най-слабият старт на кампания за Салах от пристигането му на "Анфийлд" през 2017 г. В предишните два сезона Салах вече бе нанизал по шест попадения.

С три "Златни обувки" на Висшата лига в последните пет сезона очакванията към него винаги са огромни. Но двете му попадения в елита засега бледнеят сериозно пред новата звезда на Манчестър Сити - Ерлинг Халанд, който бележи средно на всеки 49 минути и вече има 10 гола в шест двубоя. Междувременно египтянинът се разписва средно на всеки 270 минути.

Разбира се, той е далеч от единствената причина за слабата форма на Ливърпул този сезон. "Червените" вече регистрираха три равенства и две загуби в откриващите седем мача. След загубата в Неапол самият Юрген Клоп призна, че футболистите му трябва да се преоткрият, за да може отборът отново да тръгне нагоре.

Контузиите също оказаха влиянието си. След завръщането на генерал Тиаго в средата на терена връзката между защита и нападение несъмнено ще се подобри. Засега обаче и партньорството между Салах и Дарвин Нунес не върви. Двамата започнаха с по два гола и две асистенции помежду си в мача за Суперкупата на Англия и в първия кръг от Висшата лига, но след това статистиката на уругваеца е нула и по двата показателя.Осезаемо е отсъствието на Садио Мане. През лятото Ливърпул реши да заложи на Салах и го убеди да подпише нов договор, но не бе готов да даде желаното на сенегалеца. Затова той тръгна да го търси в Байерн Мюнхен. Роберто Фирмино също не е онзи футболист от предишните години и, както вече отбелязахме - "деветката" Дарвин се покрива.

Спадът във формата на Салах се усети още в началото на годината - след загубата на финала на Купата на африканските нации от Сенегал и Мане след изпълнение на дузпи. Египтянинът отбеляза само четири гола във втория полусезон в Премиършип и този тренд се запазва и през настоящата кампания.

Две попадения в откриващите шест кръга на първенството не е ужасяваща статистика за играч, който не е централен нападател. За Салах обаче, който със своите 159 гола е осми във вечната голмайсторска листа на Ливърпул и е само на 27 от петия - Стивън Джерард, е разочароващо.

Феновете на "червените" се надяват всичко това да е временно и със завръщането на Диого Жота и Нунес и присъствието на Тиаго хевиметъл машината за тотален футбол отново да заработи, а с нея и Фараона да се върне към най-добрата си голова форма. И "Анфийлд" отново ще заскандира името му по-пламенно от всякога.

Материал на webcafe.bg