Лошата новина за феновете на Ливърпул е, че след близо месец пауза, отборът не се е подобрил и проблемите далеч не са решени.

Цели 26 дни "мърсисайдци" не играха мачове, но когато отново се появиха на терена, демонстрираха, че нищо не се е променило.

Има обаче и по лоша новина - следващите два кръга от Висшата лига изправят тима на Юрген Клоп срещу най-добрите в Англия в момента, Арсенал и Манчестър Сити.

Лидерите в класирането показват постоянство, организираност и компактност, каквито в момента липсват на Ливърпул и които доскоро бяха отличителни черти на състава от "Анфийлд".

"Артилеристите" надиграха Тотнъм в дербито на Северен Лондон, докато страшилището Сити разнищи Манчестър Юнайтед в друго градско дерби и остава единственият непобеден отбор в елита този сезон.

Предвид моментната форма, Ливърпул ще страда много на "Емирейтс", а после и на своя стадион срещу "гражданите".

Но защо тимът на Клоп продължава да бъде толкова далеч от най-добрите си дни?

Паузата за националните отбори отвори прекрасен шанс пред състава за изчистване на съзнанието, за преодоляване на онова 1:4 от Наполи и рестарт на сезона.

Но бяха нужни само 20 минути срещу Брайтън в събота, за да се завърне кошмарът с пълна сила - и да им се иска на всички в лагера на Ливърпул паузата да беше продължила още по-дълго. 

Във вълнуващото равенство 3:3 срещу "чайките", домакините изминаха пътя от кошмарното начало, през окуражаващия обрат, до поредното рухване в края.

Играчите на Клоп продължават да бъдат само сенки на самите себе си, най-вече тактически и психологически. А през годините при германския мениджър, точно в тези аспекти бяха най-силните страни на отбора.

В анализа си след мача Клоп засегна и двата проблема, като подчерта липсата на увереност и коментира защо Брайтън толкова лесно успяваше да пробие линиите на неговия тим.

Пробойните в схемата на Ливърпул вече се анализират след почти всеки мач, защото футболистите сякаш са забравили какво ги правеше толкова трудни за преодоляване допреди няколко месеца.

Клоп се придържа към предпочитаното 4-3-3, което му донесе всички успехи в последните години, но сегашната версия на системата изглежда по-разкъсана от всякога.

Първото полувреме срещу Наполи беше най-ниската точка през сезона, но първите 20 минути срещу Брайтън се доближиха опасно до кошмара в Неапол.

Клоп призна, че в тима са били изненадани от гостуващия отбор и наистина нямаше как да не присъства елемент на изненада при дебюта на новия мениджър Роберто Де Дзерби.

Но Ливърпул не предложи никакъв отговор на играта на гостите в атакуващ план и можеше да изостава с 0:4 в първите двайсетина минути. Отърва се само с два получени гола от Леандро Тросар.

Много се коментираха контузиите на "Анфийлд" като причина за проблемите в отбора, но този път на терена от първата минута бяха Фабиньо, Джордан Хендерсън и Тиаго Алкантара. 

На хартия това трябва да е най-силната тройка на Клоп в халфовата линия, но тя беше разпиляна от полузащитниците на Брайтън.

Тросар и Паскал Грос с лекота намираха точните позиции в пространствата между защитата и халфовете, получаваха топката и имаха достатъчно време да се обърнат с лице към вратата и да атакуват. Клоп окачестви това като "ужасно" за гледане.

Като прибавим и грешките на защитниците, които закъсняваха да покрият хората си, разминаваха се с топката и нарушаваха структурата на отбраната, нищо чудно, че "червените" толкова лесно получават голове.

Към момента е плашеща мисълта как ще изглежда тимът срещу Кевин Де Бройне и Бернардо Силва на 16 октомври. Халфовете на Сити показаха срещу Юнайтед какво се случва, когато получат същите пространства между двете линии на съперника и колко са добри в оползотворяването на подобни ситуации.

Как ли ще изглежда пък тази отбрана срещу терминатора Хааланд или срещу Габриел Жезус, когато някой от тях дебне в пеналта вместо пропусналия изгодни шансове Дани Уелбек?

За капак, едни и същи хора в Ливърпул продължават да правят вече съвсем очаквани индивидуални грешки и затова най-вероятно феновете очакват със свити сърца срещата на Трент Александър-Арнолд с Габриел Мартинели.

Десният бек сякаш беше станал твърде самоуверен и започна съвсем да неглижира играта в защита, а сега пък е загубил всякаква увереност заедно с редица от съотборниците си.

Мина доста време, откакто играчите бяха определени като "чудовища" в психологически аспект от самия Клоп, но тогава те се бореха за всички трофеи във всички състезания и бяха пълни с вяра във възможностите си.

Сегашната версия на Ливърпул е разколебана и усеща напрежението.

Положителната емоция е много важна за "мърсисайдци" и късният победен гол на Жоел Матип срещу Аякс трябваше да даде нужния импулс. Отложените двубои и паузата за националните отбори обаче не позволиха този импулс да бъде използван.

След хаоса срещу Брайтън, Клоп публично поиска реакция от своите играчи. 

"Не мога да кажа, че бях 100% сигурен, че няма да получим гол, когато направихме обрата и поведохме с 3:2", призна той.

А в най-добрите дни на неговия Ливърпул, особено в шампионската кампания 2019/20, отборът беше станал майстор в опазването на крехка преднина. 

В събота и "Анфийлд" усещаше, че любимците им са склонни всеки момент отново да се пропукат. Мениджърът сравни ситуацията с тази преди години, когато в отбора все още не бяха Върджил ван Дайк и вратарят Алисон, защитата беше рехава и във всеки един момент можеше да бъде инкасиран някой евтин гол.

Колкото и да е разклатен настоящият Ливърпул, в него вече има много повече класа, както и характер, показан при първоначалния обрат срещу Брайтън. Във вторник предстои среща с Рейнджърс в Шампионската лига и тя е още един шанс да бъде натрупана увереност.

Но вече е достатъчно очевидно, че проблемите на Ливърпул са дълбоки и няма да бъдат лесно решени. А при лоши резултати срещу Арсенал и Сити, вече изобщо няма да се говори за титла и дори топ 4 ще е под въпрос.

Ерата на Клоп определено навлиза в критична фаза.

Материал на webcafe.bg