Ръководенето на освежен състав на Ливърпул бе „една от основните причини“ Юрген Клоп да се съгласи на удължение на контракта си на „Анфийлд“, разкри самият германски мениджър на мърсисайдци.

Настоящата кампания до тук за „червените“ е трудна, като тимът е девети в класирането на Висшата лига в средата на сезон 2022/23. Клоп постигна страхотни успехи след заставането си начело на Ливърпул в края на 2015 година, като изведе отбора до триумфи във Висшата лига, ФА Къп, Купата на Лигата и Шампионската лига.

„Не съм сигурен дали преходът на състава е най-голямото предизвикателство, но е предизвикателство. Това бе една от основните причини защо подписах този нов договор, защото знаех, че е необходимо. Няма да се случи в рамките на ден. И си представете сега тази ситуация с друг треньор на мое място – аз ще бяда някъде на почивка, и всеки ще крещи името ми: „С него нямаше да се случи!“, започна той за подкаста на Майкъл Калвин Football People.

Някои от ключовите компоненти за триумфите на Клоп, като Садио Мане, напуснаха отбора, докато Мохамед Салах, Роберто Фирмино, Джордан Хендерсън и Върджил ван Дайк са вече в 30-те си години. Ливърпул похарчи средства за привличането на млади таланти като Дарвин Нунес, Фабио Карвальо и Коди Гакпо този сезон в опит да освежи състава. Клоп добави, че е искал да гарантира, че той е начело в преходния период на отбора, когато парафира нов двугодишен контракт миналата година, за да остане на „Анфийлд“ до 2026 година.

„Очевидно не съм човек, който прави чудеса. Точно заради това ситуацията е добра, такава каквато е, защото всички проблеми, които имаш в периода на преход – имаме много контузии и това прави живота ни сложен, нямам проблем с тях, защото виждам за какво става въпрос. Знам, че по-голямата част от външния свят се интересува само от краткосрочното, но трябва да сме концентрирани и в дългосрочен план, и това такъв е случаят“, каза още германският специалист.

Ливърпул е на десет точки от топ 4 и на 21 от лидера в класирането Арсенал. Отборът на Клоп гостува на Брайтън за ФА Къп в неделя, а следващият месец се изправя срещу европейския клубен шампион Реал Мадрид в първи сблъсък от осминафиналите на Шампионска лига. /БГНЕС