Двубоят срещу Челси ще бъде под №1000 за Юрген Клоп като треньор, а ВВС Sport погледна какво показват числата за неговата богата 23-годишна кариера.

Колко успешен е германецът?

Просто казано, Юрген се е доказал като изключително успешен наставник. От досегашните си 999 мача той е загубил само 222 пъти, при 538 победи – почти половината от тях са спечелени с Ливърпул. Неговият процент се покачва във всеки клуб. С Майнц, където започва от втора дивизия на германския футбол, достига до 40,4% победи, а в Борусия Дортмунд се качва до 56,4%, преди да удари 60,7% при мърсисайдци.

Клоп вкарва Майнц за първи път в Бундеслигата през 2004 г., след което печели два пъти титлата в Германия с жълто-черните от „Сигнал Идуна парк“. С Ливърпул също покори всички възможни върхове – спечели Шампионската лига през 2019 г. и титлата във ВЛ година по-късно (2020). През 2021/22 водените от него мърсисайдци спечелиха 46 от 63 срещи, за да вдигнат и двете домашни купи (ФА и Карабао). През настоящата кампания обаче успеваемостта падна рязко. Тимът на Клоп спечели само 15 от своите 29 срещи във всички турнири, което означава малко над 50%.

От показаното до момента се появи заплахата Ливърпул да не завърши в Топ 4 за първи път от дебютния сезон на Юрген в клуба – 2015/16.

Любимите му съперници

Предстоящият опонент Челси е добре познат за Клоп. Германецът се е изправял срещу сините 19 пъти, побеждавайки в 6 от случаите. Цели 9 от мачовете са завършили наравно – няма отбор, срещу който отборите на Юрген да са правили повече хиксове. Интересното е, че Челси и Ливърпул играха един срещу друг във финалите за ФА Къп и Купата на лигата през 2022 г., като и в двата случая завършиха без голове – 0:0 (Ливърпул след това се наложи при дузпите). За капак и двата мача помежду им в Премиършип завършиха наравно през миналата кампания – 2:2 на „Стамфорд бридж“ и 1:1 на „Анфилд“.

В исторически план любимият съперник на Клоп е Фрайбург – само 2 загуби от 18 мача срещу тях. Освен това Юрген може да се похвали с 10 победи и само 2 поражения в 17 срещи с Тотнъм.

Треньорът, срещу когото Клоп се е изправял най-много пъти, е Пеп Гуардиола. Срещали са се 27 пъти, при 11 победи за Юрген и 9 за каталунеца.

Кои са силните му страни

Клоп остави своя отпечатък в Ливърпул благодарение на интензивен атакуващ футбол с висок пресинг. Петте най-резултатни мача, в които е участвал, са само по време на престоя му начело на мърсисайдци. Класацията се оглавява от лудото равенство 5:5 с Арсенал през 2019 г., а най-изразителната победа на Юрген е тази на червените с 9:0 над Борнемут във Висшата лига през август.

В Шампионската лига отборите на Клоп (Борусия Д и Ливърпул) имат 58 победи и 205 гола в 100 мача.

Най-резултатните играчи при германеца в Ливърпул са Фирмино, Салах и Мане, които са записали и над 250 мача под негово ръководство.

Любимите му футболисти

Ливърпул няма да може да разчита на контузения Фирмино днес срещу Челси, но именно бразилецът е играчът с най-много мачове под ръководството на Клоп. Той е взел участие в 341 от 999 срещи в кариерата на германеца.

Другият играч, който има над 300 мача при Клоп, е неостаряващият ветеран Джеймс Милнър (301).

Извън червените тази класация оглавява сръбският защитник Невен Суботич с 282 мача, тъй като е играл за Юрген в два отбора – Майнц и Борусия Дортмунд, пише "Тема спорт". Бившият вратар на жълто-черните Роман Вайденфелер допълва класацията с 280 срещи при Клоп (всички като титуляр).

При голмайсторите над всички е Мохамед Салах със 173 гола под ръководството на Клоп. Той бележи средно на 133 минути, с което изпреварва дори Роберт Левандовски, който е бил точен на всеки 139 в Дортмунд.

Харви Елиът от Ливърпул е най-младият играч в кариерата на Клоп (на 16 години и 174 дни при дебюта). Най-стар пък е защитникът на Майнц Петер Нойщедтер (37 години и 176 дни).