В последните години по света се прехласваха по играта на "Ливърпул". Бърза, атрактивна, резултатна. В любимия стил на своя предводител Юрген Клоп - хеви метъл.

Началото на края беше 28 май и финалът в Шампионската лига срещу "Реал". Много по-добрият "Ливърпул" загуби с 0:1 в Париж. А окончателният край, превърнал се в незапомнен кошмар, е 2:5 от същия "Реал" на "Анфийлд"! Вече дори постът на Клоп се поставя под съмнение. И вероятно с основание - "Ливърпул" вложи много милиони в селекция, но не се подобрява, а се влошава. Ако не стане чудо на чудесата, то е ясно, че "Анфийлд" ще е без трофей този сезон.

"Ливърпул" се погрижи да трупа антирекорди с лекота. За първи път допусна четири или повече гола на "Анфийлд" в турнира на шампионите. Стана първият отбор, повел с 2:0 и загубил с 3 попадения разлика. Също така няма друг, който да е получил 5 гола срещу отбор, който е бил по-малко от 10 удара (9 за "Реал")...

"Погледът на Клоп изглеждаше като празен влог", написа вестник "Дейли Мейл".

"Срамота! Бих извадил Върджил ван Дайк на секундата", изригна легендата Джейми Карагър.

"Ливърпул" просто е слаб", още по-тежко изрече легендата Стивън Джерард.

"Карло Анчелоти си мисли, че двубоят е приключил и в този момент това е добре за нас", опита да покаже зъби Клоп.

Само Мохамед Салах обаче има грам повод за гордост след кошмарната нощ. Египтянинът задмина Джерард като голмайстор №1 за "Ливърпул" в Европа с 42 попадения. А за капак УЕФА започва разследване срещу "червения" клуб заради плакат. Феновете написаха "УЕФА - лъжци!" по повод доклада, който централата извади и посочи "червените" ултраси като виновни за безредиците на финала в Париж.

"Реал" пък само демонстрира, че едва ли някога ще бъде свален от пиедестала на клуб №1 в света! "Винисуис е най-решителният футболист в света", възкликна Анчелоти след двата гола на бразилеца. Младокът вече има четири попадения в пет дуела срещу "Ливърпул". Освен това "седна" до великия Йохан Кройф. На 22 години и 224 дни Винисиус е вторият най-млад с две попадения на "Анфийлд". Летящия холандец ги вкара на 19 г. и 233 дни през 1966-а.

Такава вечер не можеше да мине и без геройства на Карим Бензема. Кавалерът на "Златната топка" вкара 2 пъти и "Ливърпул" му е любимата мишена. Срещу никой друг Бензема няма шест попадения, четири от които на "Анфийлд".

"Реал" е вторият тим в историята след "Аякс", който вкарва пет гола наведнъж срещу "Ливърпул" в турнира на шампионите.

"Анфийлд" е замръзнал. Ерата на великия отбор на Юрген Клоп приключи болезнено.

Материал на "Труд"