Ливърпул назначи Йорг Шмадтке за спортен директор, обявиха от английския клуб във вторник. 59-годишният германец прекара повече от 4 години като спортен директор на Волфсбург, преди да напусне клуба в началото на тази година. Той е бил още спортен директор в Хановер, Кьолн и Алемания Аахен. Има над две десетилетия опит като спортен функционер.

Бившият вратар на Фортуна Дюселдорф ще застъпи на новия пост от първи юни, като трябва да получи разрешение за работа на Острова.

Шмадтке наследява Джулиън Уорд, който напуска клуба след повече от едно десетилетие на "Анфийлд", белязано от шампионската титла през 2020-а и Шампионската лига през 2019-а.

"Искам да поздравя с добре дошъл Йорг в Ливърпул, знаейки, че той ще донесе богатство като знания и опит в роля, в която тези качества могат само да чу помогнат както на него, така и на нас", заяви в комюнике президентът на американския собственик "Фануей Спортс Грус" Майк Гордън.

"Йорг ще работи с нашия отдел за футболни операция, който ще продължи да подкрепя Юрген Клоп съобразно с нашите постоянни усилия да развиваме клуба във всички сектори", добави Гордън.

"Знам, че той е добър човек и интелигентна личност", обясни треньорът на Ливърпул Юрген Клоп, запитан в началото на месеца за възможността Шмадтке да се присъедини към клуба.

"Той е много добър в това, което е правил в Германия. Наистина успя", подчерта Клоп, чийто отбор завърши на пето място във Висшата лига, като не успя да се класира в Шампионската лига за първи път от сезон 2015/16.