Лятното планиране на Ливърпул започна с доста мрачна нотка. От няколко години феновете на червените се надяваха, че Джуд Белингам ще бъде привлечен, за да съживи разпадащата се халфова линия. Тази мечта беше попарена през април и мърсисайдци се насочиха към алтернативни цели. И от „Анфилд“ похарчиха заделените пари за английския национал другаде.

Първо Ливърпул брои 35 млн. паунда за звездата на Брайтън и носител на Световната купа Алексис Мак Алистър – ход, който беше широко възхваляван. Това силно начало беше последвано от друга интересна сделка, след като пристигането на Доминик Собослай от РБ Лайпциг беше потвърдено в края на миналата седмица. Това доведе до огромно вълнение, като за него бяха платени 60 млн. паунда. Но какво точно ще донесе той на „Анфилд“…

  • Халф или нападател

Собослай е хибрид и като такъв заковаването на неговата „най-силна“ позиция е трудна задача. Още от момента, в който се присъедини към РБ Залцбург, 22-годишният унгарец е използван в куп различни зони. В голяма степен тази тенденция продължи и след преминаването му в РБ Лайпциг през 2021-ва. По време на първия си сезон в Германия той изигра малко над 1500 минути в Бундеслигата, като 32% от тях бяха като ляв нападател, а 28% като вътрешен халф. Освен това беше използван като деветка и отдясно по атаката.

Едва през миналия сезон Собослай за първи път в клубната си кариера намери постоянен дом на терена. Записа малко под 2500 минути в Бундеслигата (б.р. – само Орбан в Лайпциг беше с повече), като прекара 77% от времето си като десен атакуващ полузащитник във формация 4-2-2-2. Той спорадично се появяваше на другия фланг. Националният отбор на Унгария е различна история. Там Собослай играе като ляв атакуващ халф в 3-4-3. Притежаването на такова изключително ниво на гъвкавост на такава крехка възраст говори за неговата зрялост и тактически интелект.

Въпреки че закова позицията си отдясно по атаката на РБ Лайпциг през миналия сезон, на всеки е ясно, че Собослай няма да узурпира мястото на Мохамед Салах в тази зона. Много по-вероятно е да бъде използван отдясно в тройката в средата на терена на Ливърпул.

  • Обича зрелищното

Размерът на футболния мозък на унгареца е недооценен. Изстрелите му извън границата на наказателното поле са негова запазена марка и именно зрелищните му попадения обират заглавията. Техниката на Собослай при удрянето на топката от дистанция е доста необикновена. Подобно на олимпийски спринтьор няма напразно движение. Той просто извива леко крака си назад и след това бомбардира.

Това прави плашещо трудно да се предвиди кога ще изпрати поредната си мълния към вратата и къде ще се насочи тя. Така че очаквайте от Доминик много изстрели от дистанция и зрелищни попадения. Не се изненадвайте, ако Собослай спечели наградата за гол №1 на сезона за 2023/24 във Висшата лига…

  • Холивудски пасове

Креативността на Собослай не се изчерпва само с това. Всъщност през миналия сезон нито един играч от Бундеслигата не създаде повече възможности за удар на съотборниците си от него. Единствено 9 футболисти от големите първенства се представиха по-добре от унгареца по този показател – сред тях са Лео Меси, Кевин де Бройне и Бруно Фернандеш. Истината е, че Собослай обича да прави асистенции и е майстор на холивудския пас. Той наподобява на Де Бройне в начина, по който претегля идеално своите подавания.

  • Хвани го, ако можеш

Унгарецът владее по брилянтен начин топката, знае как да се измъква от съперници, а след като набере максимална скорост, просто няма кой да го хване. През миналия сезон Собослай измина средно прогресивно разстояние от над 100 метра за 90 минути, което е сред най-добрите показатели в Бундеслигата на неговата позиция. А има усещане, че той може да стане още по-добър и в това отношение.

  • Подобрение без топка в краката

Собослай е атакуващ талант и логично често има съмнения относно работата му без топка в крака. Тази област от играта му рязко се подобри напоследък, най-вече след пристигането на Марко Розе в РБ Лайпциг. В резултат на това високооктановият стил на Юрген Клоп не би трябвало да е проблем за унгареца. Само 10 полеви играчи от Бундеслигата имат средно повече спринтове за 90 минути от него миналия сезон. Собослай също така знае много добре как да пресира. Всичко това обрисува картината на състезател, който разбира своите дефанзивни задължения и ги изпълнява усърдно. Това е още един признак на зрялост. Така че по отношение на своя профил Доминик е типичен играч на Клоп- висока преса, гъвкавост, създава и бележи по целия терен.

  • Ще бъде Холанд или Кейта

На хартия Собослай изглежда перфектното попълнение за Ливърпул. Дори и най-оптимистичните фенове на червените обаче трудно ще се отърсят от мъчителното чувство на съмнение в дъното на съзнанието си. Защото и преди са се прехласвали по нов футболист, при това точно от РБ Лайпциг.

През 2018-а пристигането на Наби Кейта предизвика още по-голяма вълна от шум. Подобно на унгареца той изглеждаше готова звезда за Клоп, но контузии и лоша форма доведоха до напускането му през това лято (б.р. – отиде във Вердер). Други отбори също не съумяха да използват максимално таланта на привлечени от Бундеслигата футболисти – Санчо, Хаверц и Пулишич имаха и имат трудни моменти, откакто си тръгнаха от Германия. Те доказаха, че не всеки е Ерлинг Холанд…

Съмнения като това са естествени, но преди Собослай да започне във Висшата лига, единственият начин да го съдим е по работата му досега. И в този смисъл повечето от данните сочат, че той ще бъде главоломен успех за новия облик на Ливърпул при Клоп. Вероятно ще се окаже, че тези 60 млн. паунда са много добре похарчени.

Мат О‘КОНЪР, Goal.com, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС