Преодоляването на нови трудности се е превърнало в толкова утвърдена част от репертоара на Мохамед Салах в Ливърпул, че понякога е нужен свеж глас, за да ни напомни, че рутината му всъщност е изключителна и трябва да бъде отбелязвана. Ерудираният Томас Франк го направи преди международната пауза. „Мо Салах бива хвален много, но въпреки това не знам дали получава достатъчно комплименти“, каза мениджърът на Брентфорд. „Мисля, че сега той е най-добрият играч във Висшата лига! Вижте показателите му, головете, асистенциите. Какво ниво! Той е един от най-добрите офанзивни играчи в света. Той е в Топ 3!“.

Най-добрият играч във Висшата лига? Франк, както призна по време на пресконференцията след мача на „Анфилд“, е разсъждавал на глас, докато е разнищвал детайлите на все още прясното поражение с 0:3, а не е кроил планове да засяга Ерлинг Холанд и Манчестър Сити. Това, че мениджър от елита, който не се казва Юрген Клоп, поставя Салах на този пиедестал, показва, че не само феновете на Ливърпул оценяват величието на Салах. Та той е в една редица с 23-годишния Холанд и 24-годишния Килиан Мбапе, въпреки че е на 31!

Феноменалната последователност на Мо по отношение влиянието, физическата форма и глада за успехи е една от основните причини Ливърпул да тръгне към „Етихад“ в Манчестър уверен, че ще си върне позицията на най-голямата заплаха за доминацията на Сити. Това е мачът, за който „светът плаща най-много да гледа“, заяви Клоп, когато критикува решението за промяна на началния час на двубоя за събота в 12:30 местно време (14:30 българско). Сблъсъкът Холанд срещу Салах ще бъде ключова причина за това, при условие че първият се възстанови от контузията в глезена. Само централният нападател на Сити е отбелязал повече голове във Висшата лига (13) от 10-те на египетския национал през този сезон, а Салах е с четири асистенции срещу три. Попаденията на Мо са дошли от 14 „големи шанса“, докато Ерлинг се е възползвал от 23. По отношение на „създадените отлични положения“ съотношението е 11-3 в полза на звездата на Ливърпул!

Забележително е, че Салах не изостава от Холанд, въпреки че играе вдясно на нападението, а не на върха. И при това се приспособява към по-експлозивната игра на Дарвин Нунес след напускането на Роберто Фирмино, както и с изцяло нова полузащита зад себе си. От това коефициентът му на полезно действие не пострада и той дори е на най-високото си ниво след изумителния дебютен сезон 2017/18 на „Анфилд“. Тогава вкара 32 гола в 36 мача във Висшата лига – средно по 0.88 на двубой, а сега този показател е 0.83 попадения на среща.

Салах е само на 2 гола от №200 за Ливърпул, като досега е изиграл 322 мача (всички турнири). Той обаче вече е на кота 200 в Англия, защото се разписа 2 пъти и по време на периода в Челси. В 117 срещи от ВЛ на „Анфилд“ е реализирал общо 119 гола и асистенции. Статистиката е нелепо добра! Такава и е срещу Сити и това притеснява носителя на требъл за миналия сезон. В 18 двубоя срещу тима на Пеп Гуардиола Мо има 11 гола, като вкара и в четирите сблъсъка миналия сезон.

Напоследък Мо не спира да чупи рекорди. Вземете последните три домакински мача на Ливърпул. Срещу Тулуза вкара 43-ия си гол за тима в европейските турнири, с което изпревари Тиери Анри като най-резултатния стрелец за английски клуб на континенталната сцена. Три дни по-късно срещу Нотингам Форест той става едва третият играч на мърсисайдци, който отбелязва гол в първите пет домакинства в лигата след Хари Чембърс през 1922 г. и Джон Олдридж през 1987-а. А срещу Брентфорд си завоюва рекорда, като го направи за шести път.

„Контраатакуваме, губим топката, тя отива в Салах и… бум, гол! Не всеки може да го направи от такава позиция, но той вкарва!“, хвалеше го Томас Франк. Какво казва статистиката? От януари насам на „Анфилд“ националът на Египет винаги или бележи, или прави асистенция. И така вече в 15 двубоя!

Но само цифрите не отразяват забележителното ниво на Салах. Неговите интензитет на работа и лидерство помогнаха за възраждането на Ливърпул този сезон. Той се стреми да изкупи греха от миналия, когато тимът не се класира за Шампионската лига. Като същевременно задава стандарти, които новите попълнения следват. Заедно те възстановиха неумолимия манталитет на Ливърпул.

За седем сезона в тима Мо е пропуснал само 10 мача от Висшата лига, като два от тях са заради участие в Купата на африканските нации през 2022 г. Клоп трябва да се пребори с този проблем отново през януари, когато Салах може да пропусне четири двубоя – включително срещу Челси и Арсенал. Но физическото състояние на нападателя, както и формата му не показват признаци на задаващо се влошаване. „Мисля, че ако го сканираме, ще излезе, че по-голямата част от костите ще са на 19 или 20 години“, пошегува се наскоро мениджърът на Ливърпул.

Решението на клуба да отхвърли оферта на стойност 150 млн. паунда от Ал Итихад за №11 се оправда за по-малко от три месеца. Заплахата „Саудитска Арабия“ обаче остава и не е изключено за Най-известния мюсюлмански футболист на планетата да пристигне нова умопомрачителна оферта. Още повече че през лятото нападателят ще влезе в последните 12 месеца от договора си с Ливърпул.

Рекордите, успехите и неутолимият апетит на Салах изграждат убедителни аргументи за удължаване на контракта. Както каза Клоп: „Ние го ценим, а всички ще го ценят още повече след края на кариерата му, защото тогава ще си кажат: „Уау, видяхме нещо наистина специално“.

Анди ХЪНТЪР, THE GUARDIAN, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС