Има известен клип от далечната 1974-та, в който странстващ телевизионен репортер се обръща към редица хора по улиците на Ливърпул, за да ги информира, че Бил Шенкли напуска ролята си на мениджър след 15 години. Всички те бяха шашнати. Около 17 години по-късно ситуацията бе идентична с Кени Далглиш. Сега привържениците на червените преживяват подобен момент по неочакван и нежелан начин.

Новината за напускането на Юрген Клоп е истинска бомба. Не и за йерархията на Ливърпул, която беше информирана още през ноември от германеца. Предстои основен ремонт, защото заедно с него си тръгват двамата му основни помощници, още няколко асистенти, както и спортният директор Шмадке. Туптящото сърце на футболните операции в Ливърпул е изтръгнато.

На човешко ниво решението на Клоп е разбираемо. Почти 9 години в толкова интензивна работа взимат огромни жертви, като само Шенкли и Боб Пейсли са били мениджъри на Ливърпул по-дълго време след войната. Със сигурност името на Юрген стои до тези треньорски величия на „Анфилд“. Натискът в тази лига е огромен, представете си колко трудно е да бъдеш в крак със Сити и от време на време дори да си пред тях.

Ще има доста въпроси. Как ще повлияе напускането му на ключовите играчи? Ще бъде ли затруднено привличането на звездни имена? Ливърпул сам по себе си е основна примамка за всеки футболист, но стабилността на ерата на Клоп и личността на самия мениджър повлияха на много трансфери. Собствениците от Fenway Sports Group сега са изправени пред важно решение. За разлика от времето, когато Шенкли беше последван от Пейсли, след което дойдоха Джо Фейгън и Далглиш, сега няма явен наследник отвътре. Новият мениджър трябва да дойде отвън.

Всъщност никога няма да има някой като Клоп – мениджър, който разби шаблона и върна Ливърпул обратно на върха. Влиянието му в клуба надхвърля това, което се случва на терена или тренировъчното игрище. Неговият дух е превърнал съвременния Ливърпул в нещо неповторимо, а присъствието му се усеща във всеки ъгъл на клуба. Едно е сигурно – когато германецът най-накрая помаха за сбогом на „Анфилд“ в края на сезона, това ще бъде един от най-емоционалните моменти, които стадионът някога е виждал. До тогова сбогуванията може да почакат. Има трофеи за печелене.

Йън ДОЙЛ, Liverpool Echo, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС