Футболът в Англия ще бъде фатално застрашен, ако клубовете от долните дивизии и самите шампионати не продължат да бъдат "конкурентни и стабилни", заяви президентът на Престън Норт Енд - Питър Рисдейл, цитиран от БТА. Той е и член на борда на директорите на Английската футболна лига (ЕФЛ).

От организацията се надяваха, че ще получат 14.75% от парите за телевизионни права на Висшата лига, възлизащи на около 900 милиона паунда към днешна дата, но последната среща на елитните клубове приоритизира обсъждането на нови финансови правила за водещата дивизия. Освен всичко, медии в Англия твърдят, че десет от клубовете са против предложението.

"Много е изнервящо. Изложихме ясно на клубовте от Висшата лига, че ако направят това предложение в реална оферта, то ние ще препоръчаме приемането й. До ден днешен обаче не сме получавали подобно предложение, въпреки факта, че ни бе казано точно обратното през септември", заяви Рисдейл в интервю за BBC Radio.

"Целта ни е да запазим конкуренцията и стабилността на ЕФЛ. Всички виждате, че между Висшата лига и Чемпиъншип разликата е от земята до небето. Това най-силно се усеща с изпадащите от елита, които получават нещо от сорта на 50 милиона паунда през първата година и 40 милиона през втората.

"Имаме отбори в челото на дивизията, които плащат пет пъти по-големи заплати от Престън. Това е показателно, защото те разчитат на плащания от Висшата лига и по този начин са в челото на класирането. Топ отборите са Лестър, Лийдс и Ипсуич, а четвърти е Саутхемптън. Три от тези четири клуба изпаднаха миналата година. Ако не държим всички конкурентни и стабилни, то тогава английският футбол е приключил".

За осъществяването на сделка има натиск и от правителството, което предупреди, че новият независим регулатор ще има правото сам да наложи правила, ако двете страни не могат да постигнат споразумение. Законопроектът за управление на футбола, определящ правомощията на регулатора, е близо до гласуване.

Снимка: БГНЕС