В Ливърпул вече се готвят за ерата „Арне Слот“. Авторитетният журналист Фабрицио Романо съобщава, че преговорите между специалиста и мърсисайдци вървят добре, като самият треньор е дал зелена светлина към своите агенти за преминаването си на „Анфилд“. Първите контакти са позитивни, отчита Фабрицио Романо, като все още Ливърпул трябва да се разбере с Фейенорд за неустойката, която ще трябва да плати за привличането на Слот.

Сайтът „Атлетик“ съобщава, че ротердамци са отхвърлили първото предложение, което е било на стойност 9 милиона евро. Засега нидерландците са преценили, че тази сума не е достатъчна, за да го пуснат. Очаква се все пак двата клуба да се разберат.

Слот вече достигна своя таван в Нидерландия, след като през 2023 г. изведе Фейенорд до втора титла в Ередивизие. През 2022 г. достигна финал в Лигата на конференциите, а преди броени дни спечели и Купата на Нидерландия за сезон 2023/24. Клубът няма желание да се разделя със специалиста, но едва ли ще му прави спънки, при положение че самият Слот е ентусиазиран от възможността да поеме гранда от Мърсисайд.

Още миналата година треньорът бе пред трансфер във Висшата лига, когато го искаше Тотнъм. Тогава обаче наставникът се размина с шпорите, а сега моментът вече изглежда подходящ да направи следващата крачка. До момента той никога не е работил в чужбина. В периода октомври 2016-юни 2017 води Камбуур, а през 2019/20 е начело на АЗ Алкмаар.

За уменията на Слот е показателен фактът, че през 2020/21, преди да поеме Фейенорд, отборът завършва на пето място и на 29 точки зад шампиона Аякс. По-близо е до изпадащите, отколкото до върха, но само две години по-късно, вече с новия треньор начело, успява да спечели титлата, прекарвайки почти цялата кампания на първата позиция. Ротердамци не успяха да защитят върха, но продължиха със силното си представяне – през календарната 2024 г. имат само една загуба, при това с дузпи от Рома в Лига Европа.

„Фокусът му е върху колектива. Той вярва, че екипът прави играча да изглежда добър“, пише „Атлетик”, а акцентът е върху практикуване на забавен футбол. Играчите също го харесват, а тези, които са работили с него, могат да потвърдят, че е най-добрият. Затова интересът на Ливърпул е разбираем. „Всеки клуб, който иска млад, далновиден треньор, който дава приоритет на бързия, интензивен и атакуващ футбол, би било глупаво да не го погледне“, обобщава „Атлетик”.

Материал на "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС