Вече е официално! Арне Слот ще замени Юрген Клоп като мениджър на Ливърпул. 45-годишният нидерландски специалист пристига след 3 години във Фейенорд, в които спечели титлата в Ередивизие, Купата на Нидерландия и стигна до финал в Лигата на конференциите, но празнината, която трябва да запълни на „Анфилд“, изглежда прекалено голяма.

В отборите, водени от Слот в Ниската земя, той винаги е успявал да надвиши поставените цели. Сега остава да разберем как ще изглежда Ливърпул под ръководството на човека, който сам определя Пеп Гуардиола (негов бъдещ пряк конкурент) като едно от най-големите си вдъхновения.

От компанията Carteret Analytics, която предоставя подробни оценки на мениджърите, анализират приликите и разликите между Клоп и Слот. И двамата практикуват формация 4-3-3, радвайки се на идентични показатели в притежанието на топката. „Има обаче съществена разлика. Ако при Юрген става дума за хеви метъл футбол, то при неговия наследник феновете ще слушат по-скоро класическа музика. Това означава, че обикновено атаките при нидерландеца се развиват много по-бавно (в сравнение с Клоп), а това веднага поражда въпроса дали той е готов да се адаптира напълно към новата обстановка.

Пристигането на новия мениджър в Ливърпул съвпада и с деликатния момент около бъдещето на някои от най-големите звезди. Мохамед Салах, Трент Александър-Арнолд и Върджил ван Дайк навлизат в последната година от своите договори, които изтичат през лятото на 2025 г. Най-дискусионна е ситуацията с египтянина, докато Трент сам се „описва като едно нормално момче от града, чиято мечта се е превърнала в реалност“.

Най-вероятно именно Александър-Арнолд ще се превърне във фигурата, около която ще се гради новият Ливърпул, а репутацията на Слот е да дава шанс за пробив именно на младите момчета – това е добра новина за Джарел Куанса (21 г.), Конър Брадли (20 г.) и Стефан Байчетич (19 г.)

Едно от най-големите предизвикателства за специалиста ще бъде да извлече най-доброто от централния нападател Дарвин Нунес. Уругваецът показа наченки на брилянтност с 18 гола и 13 асистенции във всички състезания, но изчезна точно когато отборът имаше най-голяма нужда от него в края на сезона. Уругваецът е втори в класацията за най-много пропуснати чисти положения, което изобщо не е повод за гордост. Късметът също му изневери – девет пъти негови удари срещаха гредите, но като цяло финишира кампанията само с 1 гол в последните си 12 мача.

ВВС, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС