Този петък във Фуншал, столицата на португалския о-в Мадейра, отвори врати първият от веригата хотели Pestana CR7 Lifestyle HOTEL.

В дъното на всичко, естествено, е капитанът на новоизлюпения европейски шампион Португалия Кристиано Роналдо (31 г.), който е роден именно във Фуншал.

CR7 се впуска в хотелския бизнес в съдружие с най-голямата португалска верига хотели "Пещана", а първият им общ проект е доскоро неизползваема от държавата сграда на пристанището във Фуншал.

Най-важното за един хотел е марката! А когато става дума за хотел, който е изграден в съдружие между най-голямата португалска верига хотели "Пещана" и може би най-великия португалски футболист в историята Кристиано Роналдо, всякакви допълнителни коментари са излишни. Откритият официално в петък вечерта на о-в Мадейра Pestana CR7 наистина е хотел от висока класа.

Най-новата забележителност на Фуншал има съвсем различна визия от марките Pestana HOTELS & Resorts, Pestana Collection e Pestana Pousadas de Portugal, които също се ръководят от баровеца Дионисио Пещана. Забравете за фоайе, в Pestana CR7 то е заменено от голяма тераса пред рецепцията, а специално поставени знаци насочват към всяка една от всичките 49 стаи, които са разположени на един единствен етаж, ресторанта и бара. "Направихме точно обратното на обикновено", разкри концепцията съсобственикът Дионисио Пещана.

Всъщност голямата тераса има форма на трофей, а архитектът Васко Футшер е проектирал така супер модерното местенце, че гостите биха могли да се регистрират и през телефона си. Очевидно е, че хотелът се цели в младото поколение като потенциални клиенти защото навсякъде има безжичен интернет, а всяка една стая има на разположение Apple TV и Плейстейшън. "Мадейра е курорт главно за семейства, но туристическият пазар се променя и не трябва да си правим илюзии, че същите хора, които са идвали в последните 30 г., ще идват и в следващите 30 г. - коментира новаторските идеи администраторът на хотела Жозе Рокете. - Затова и ние трябва да сме крачка пред останалите!" Един поглед към обзавеждането на стаите от средния клас (CR7 Superior) обаче не навежда на точно тази мисъл. Кристиано, изглежда, е навсякъде из 24-те кв.м, гардеробът прилича на шкафче в съблекалня, а спалното бельо е с банани на зелен фон. Дали точно това е стъпката напред? Поне според декораторката Кристина Матош обаче всичко си е наред: "Хотелът беше много труден проект, защото е свързан със световна фигура като Кристиано Роналдо. Гостите сигурно очакват да видят топки, трева, врати. А ние се опитахме да им дадем от всичко, но без да е прекалено натрапчиво."

Може и така да е, но в един от апартаментите, до който се стига по 100-метров коридор със зелен килим, който наподобява трева, има кръгло легло, а всички помещения са общо 40 кв.м. А из цялата тоалетна (с изключение на пода) има изкуствена трева. Дали това не е кич?

Гостите на Кристиано и съдружника му тепърва ще преценяват. Същото важи и за кухнята, която се ръководи от шеф Педро Релваш. Първоначалните сведения са, че за закуска в ресторанта ще се предлагат не обичайните за Португалия наденички и бекон, а по-здравословни храни, предназначени за млади хора. 

Ще се набляга на зърнени храни, сушени плодове и семена, както и на йогурти

Кифличките задължително ще бъдат без глутен, но пък ще има и класически неща като бъркани яйца. Ще се набляга и на натуралните сокове.

За обяд и за вечеря ще се разчита на традиционна португалска кухня, но има и пици и говежди бургери. Като тези, които си броят калориите, ще могат да заменят по-тежките елементи със салати.Иначе безспорен хит е откритият бар на покрива, където са басейнът, шезлонгите, сауната и фитнесът, който се състои от десетина уреда, и гледат право към пристанището на Фуншал.

Но колко е вървежна цялостната концепция, тепърва ще се види според количествата гости в следващите месеци и години. А в това време планираната като верига хотели Pestana CR7 ще се разраства. През септември трябва да отвори вторият хотел в Лисабон, за догодина е планиран третият - в Мадрид. През 2018 или 2019 г. пък трябва да отвори врати и Pestana CR7 в Ню Йорк.

превод ''7 дни спорт''