Ваканцията свърши, време е за футбол. Довечера стартира новият сезон в Испания, а местните вече са се наточили за мачовете от “най-добрата лига в света”.

Колко добра всъщност е тя, не е ясно, при положение че спонсорите са на изчезване, но поне трансферните слухове постепенно ще стихнат, за да отстъпят място на вечния спор кой измежду Барса и Реал М е по-велик?

От това лято Примера дивисион се казва официално Ла Лига, а Сегунда дивисион е Ла Лига 2. Поне така заяви през юни президентът на местната лига Хавиер Тебас. Аргументът му тогава беше, че без спонсор в името първенството ще се продава по-добре. Няма и 2 месеца по-късно обаче към Ла Лига беше добавено и едно “Сантандер”. И така най-голямата банкова група в еврозоната замени като спонсор конкурентите си от BBVA (б.р. - Банко Билбао Виская Архентария, втората най-голямата банка в Испания).

И така футболният бизнес в Испания отново върви добре. Макар че според самия Тебас парите, които сега ще плаща “Сантандер”, са по-малки от това, което плащаше BBVA по приключилия 3-годишен договор. Според местните медии е ставало дума за едни спонсорски 26 млн. евро годишно, никакви пари за “най-добрата лига на света”, както хвалят Ла Лига в Испания. Точно в тази “най-добра” лига обаче клубовете, които имат генерален спонсор на фланелките, са малцинство, а за гарантиране на финансовото оцеляване на клубовете се наложи да се въведе централизирано продаване на телевизионните права на първенството.

Даже клубове като победителя в Лига Европа Севиля и Валенсия нямат основен спонсор на фланелките. “Валенсия няма да се продаде под очакваната от нас цена”, каза по тази тема шефката на Валесния Лай Хун, която е дясна ръка на собственика Питър Лим. Странна позиция предвид факта, че клубът се нуждае от всеки цент. Показват го много напуснали играчи, включително продаденият на Барса Андре Гомеш.

Заради слабото представяне на отбора през миналия сезон (12-о място) финансовият феърплей на УЕФА казва, че Прилепите трябва да окастрят заплатите, които плащат, с 40 млн. евро. Иначе като цяло нещата в Ла Лига се развиват положително във финансов план. Дълговете на клубовете към местната хазна са паднали от 752 млн. евро през 2012 г. до 327 млн. евро в края на 2015 г. А общите дългове на клубовете от трите професионални дивизии са намалели от 3,5 млрд. евро през 2012 г. до 2,6 млрд. евро. 

Новата тенденция е да се харчи по-малко от приходите което доведе до излишък по клубовете от общо 182 млн. евро. Колкото до телевизионните права, през сезон 2015/16 централизираната им продажба наля по клубните каси общо 1,237 млрд. евро. Което е с 400 млн. евро повече от това, което щяха да получат, ако продажбата беше отново поединично.

В Атлетико М например скочиха от 40 на 70 млн. евро приход, а някои от по-малките отбори като Ейбар и Лас Палмас вече прибират по 28 млн. евро годишно, двойно повече от преди. Барселона и Реал М пък остават на 140 млн. евро годишно, което поне засега няма да направи разликата между малките и грандовете още по-голяма.

Петер Шварц-Мантей