Полузащитникът на Реал Мадрид Тони Кроос е на път да се превърне в най-успешния германец в клубния футбол, ако спечели финала в Шампионската лига срещу Ливърпул в Киев.

До момента световният шампион е завоювал трофея три пъти - с Байерн през 2013 година и с Реал през последните два сезона. Историята не познава германски футболист, който да е покорявал европейския клубен връх повече от три пъти.

28-годишният ас на "белия балет" е на път да сложи в малкия си джоб Златната генерация на Байерн Мюнхен, която спечели три поредни европейски титли от 1974 до 1976 година (Сеп Майер, Франц Бекенбауер, Георг Шварценбек, Франц Рот, Ули Хьонес, Герд Мюлер). За национала това ще бъде и 23-и трофей в кариерата.

Припомняме, че Байерн Мюнхен го изпусна през 2014 година, защото не искаше да увеличи заплатата му. Халфът претендираше за по-висока заплата в размер на 8 милиона евро (според списание Кикер), след като в последния сезон на своя договор взимаше смешните за своите качества 4.5 милиона евро. 

Куриозното е, че повече от световния шампион на стадион "Алианц Арена" взимаше дори тромавият бивш бранител на мюнхенци Даниел ван Буйтен (5 млн. евро).