Барселона екзекутира кръвния враг Реал Мадрид в полуфиналния мач-реванш за купата на Испания, печелейки насред стадион "Сантяго Бернабеу" с 3:0. Така каталунците се класират на финала с общ резултат 4:1.

Двата отбора изиграха слабо за своите стандарти първо полувреме, в което "белия балет" имаше игрово предимство, но направи куп пропуски. Барса откри резултата чрез Луис Суарес малко след почивката при първия си точен удар в мача, а постепенно кошмарът за домакините започна да се превръща в реалност.

Първо Рафаел Варан си вкара нещастен автогол при опит да попречи на Суарес, а след това уругваецът си изработи дузпа и я реализира сам в стил "Паненка".

Така Суарес се превърна в страшилище за Реал за втори път през сезона, след като заби хеттрик на "Ноу Камп" през октомври за гръмката победа с 5:1 за първенство.

Финалът е на 25 май в Севиля, като в него Барселона ще срещне Валенсия или Бетис. Лео Меси и компания ще играят на шести пореден финал в турнира и ще се опитат да станат първият отбор в историята с пет поредни триумфа.


Двата отбора започнаха доста пасивно за своите стандарти и бяха в режим на изчакване грешки на съперника. Едва в осмата минута Барса сътвори опасност след центриране отляво на Осман Дембеле, но подаването от въздуха на Луис Суарес не стигна до нахлулия в наказателното поле Сержи Роберто.

Европейският първенец имаше претенции за дузпа след строполяване на Винисуис в наказателното поле на противника, но реферът даде знак, че не се впечатлява от подобни прояви. Точно той получи златна възможност в 19-ата минута, но шутира мощно над напречната греда.

Малко след това пред Винисуис и Лукас Васкес се откри прекрасна двойна възможност в рамките на две секунди, но и двамата не се възползваха от грубата колективна грешка в отбраната на Барселона. На отсрещната врата Дембеле направи ново остро центриране, но не намери свой съотборник.

В 37-ата минута Реал Мадрид пропусна най-чистото положение в мача. Винисиус беше изпуснат от защитата на каталунците, но се забави и беше блокиран. Той все пак пусна към свободния Бензема и французинът беше длъжен да отбележи, но Марк-Андре тер Стеген спаси сигурно попадение с крак.

Не беше изтекла една минута след тази ситуация и Винисиус получи нов шанс, но силният му изстрел от движение с левачката прати кълбото над целта.

В началото на второто полувреме Реал Мадрид беше доста по-активен и играта се водеше основно в половината на носителя на трофея. Карим Бензема отправи много опасен и леко неточен удар с глава, но реферът маркира фаул на французина.

В 50-ата минута Барселона изненадващо откри резултата с първия си точен удар в мача. Осман Дембеле получи отляво и върна назад към Луис Суарес, който би от движение и матира Навас с плътен удар в долния ляв ъгъл.

И двата отбора имаха претенции за дузпа, но съдията не уважи молбите на Иван Ракитич (срещу Рамос) и Лукас Васкес (срещу Пике и Ленгле). В средата на втората част тер Стеген спаси Барса с невероятно спасяване при удара на Регилон с глава.

Реал отново натисна и пропусна още две ситуации - Карвахал отправи тупалка по диагонала в ръцете на тер Стеген, а след това Винисуис направи страхотен пропуск след хубав финт.

В 69-ата минута Реал Мадрид беше издебнат на контраатака. Дембеле получи отдясно и отправи успоредно на голлинията центриране към Луис Суарес, но Рафаел Варан си вкара автогол в опит за изчистване.

Суарес все пак се разписа за втори път в 73-ата минута, когато отбеляза от бялата точка в стил "Паненка", като самият той си изработи дузпата, принуждавайки Каземиро да го фаулира в наказателното поле.

Веднага след това темпото на игра вече беше спаднало драстично, като двата отбора доиграваха срещата. Към края влезлият като резерва Асенсио пробва късмета си, но не уцели вратата.


Реал Мадрид - Барселона 0:3

0:1 Луис Суарес - 50'
0:2 Рафаел Варан - 69', автогол
0:3 Луис Суарес - 73', дузпа


Реал Мадрид: Навас, Варан, Рамос, Карвахал, Регилон, Каземиро (Валверде - 75'), Кроос, Модрич, Винисиус (Асенсио - 81'), Васкес (Бейл - 68'), Бензема

Барселона: тер Стеген, Ленгле, Пике, Семедо, Алба, Бускетс (Артур - 86'), Роберто, Ракитич, Дембеле (Коутиньо - 75'), Меси, Суарес (Видал - 78')