Известният треньор Фабио Капело, който във визитката си има две титли начело на Реал Мадрид (1997, 2007), даде интервю пред "Марка", в което коментира актуалните теми от гледната точка на обикновен привърженик. 

В момента Капело е на 74 години, наслаждава се на почивката си в Марбея. За последно бе начело на китайския Дзянсу Сунинг през 2017/18. Преди това води националните отбори на Англия и Русия, но си остава изкусен познавач на испанския футбол...


 

Дон Фабио, как се справяте след кризата с коронавируса и карантината?
- Сега съм тук на курорт в Марбея (Испания) заедно със съпругата ми Лора, но честно казано, кризата с короната е нещо ужасно. Още не можем да свалим защитните мерки, трябва да продължаваме да носим маски и да спазваме препоръчаното разстояние от други хора. Лично аз изгубих няколко приятели и искам да се възползвам от разговора с вашия екип от "Марка", за да изпратя много искрена и голяма прегръдка към семейството на покойния Лоренцо Санс. Мир на праха му, той беше страхотен президент на Реал Мадрид и голям мой приятел.

В крайна сметка станахме свидетели на нетипичен сезон, но Реал Мадрид спечели титлата в испанската Ла Лига...
- Заслужено беше, трябва да го признаем. Хората на Зинедин Зидан играха най-добрия футбол в дивизията, вкараха голове и не отстъпиха на тях да им отбелязват. Играчите на Реал сложиха край на монопола на Барселона, възползвайки се от кошмарния спад при каталунците. Но нека да бъдем ясни - Мадрид спечели титлата по собствени заслуги, а не заради грешките на другите.

Какво мислите за Карим Бензема, той имаше грандиозна темпорада (испанската дума за сезон)...
- Наистина е сензационен. Той се превърна в еталон за Мадрид и несъмнено е най-добрият. Той пое отговорността, която преди това нямаше по времето на Кристиано Роналдо. Французинът има мирис към гола и го показа. Вкара решаващи голове и мисля, че това е най-добрият му сезон, откакто е подписал своя първи договор с лос меренгес.

Какво ще кажете за вратаря Тибо Куртоа?
- Много съм щастлив за него. Винаги съм го смятал за страхотен вратар, но ме обърка малко през миналия сезон, когато определено му липсваше последователност и постоянство. Тази година обаче се поправи, изнесе много големи мачове с изключителни спасявания. Така след дълги години в Мадрид отново акостира наградата "Самора" за най-добър страж.

А Серхио Рамос... Как ще го коментирате?
- Спомнете си, че той спечели Ла Лига още от времето, когато аз бях треньор на клуба (2007 година). Затова Рамос вече е легенда на Реал Мадрид. Той е истински капитан и лидер не само на терена, но и извън него. Има страшно много класа и винаги е решаващ за отбора. Освен това разполага със страхотен характер. Трябва да патентова изпълненията на дузпи, безгрешен е от бялата точка.

Друг играч, който подписа още по ваше време, беше левият бек Марсело...
- Вкарах го като дете и той даде на клуба много добри представления. Марсело е голям играч и може да играе още поне две-три години на високо ниво. Той е сред най-добрите, които съм виждал на позицията му (ляв бек).

Бяхте ли разочарован от Еден Азар?
- Разбира се. Той не беше играчът, който виждахме в английския Челси, а и дълго време бе контузен, което му попречи. Затова не успя да се адаптира. Винаги съм мислил за него като за страхотен играч, но фланелката на Мадрид тежи много и Азар потъна тази година. Ясно е, че той ще е по-добър през следващия сезон.

Вашата оценка за по-младите момчета - Винисиус Жуниор, Феде Валверде и други...
- Харесвам ги всички. Те имат качество, но се нуждаят от време. Същото е, когато аз бях в Реал и подписахме с Фернандо Гаго, Гонсало Игуаин и Марсело. Президентът тогава ми каза, че те трябва да играят, а аз му отговорих, че е нужно да бъдем търпеливи. Затова ви съветвам - бъдете внимателни с младите, нека се налагат бавно и славно.

Само един човек не може да се спре да печели - неговото име е Зинедин Зидан...
- Изпращам му най-сърдечните си поздравления, защото се справи много добре. Спечелването на титла в лигата е много трудно, но се справи. Десет победи и равенство след пандемията е много впечатляващо. Той успя да разбере от какво има нужда клубът. Никой друг преди него не успя да го направи. Дискретен е, има характер и конфианса (от испански - самоувереност).

Ами Барселона?
- Много странна ситуация. Не мога да разбера как се сринаха. Уволнението на Ернесто Валверде беше изненадващо и тогава, пристигайки Кике Сетиен с неговата специфична философия, отборът буквално се разпадна. На "Ноу Камп" имат добри играчи, но много от тях вече са стари и престарели. Много им идват ветераните. Затова в Барса са изправени пред сложно бъдеще в краткосрочен и средносрочен план.

Но Меси все още е Меси...
- Той е гений. Най-добрият от всички. За мен той е на нивото на Пеле, Ди Стефано и Марадона. Барселона е Меси! Ще видим какво ще стане, когато той се пенсионира. Между другото, исках го в Ювентус, когато беше на 17 години.

А как се развива Кристиано Роналдо в Ювентус?
- Много добре. Отново е шампион, вкарва голове и това го прави щастлив.

В Италия, Испания и Франция има много критики за ВАР...
- Харесва ми системата, но предимно за офсайди (засади) и призрачни голове. Ситуацията при правилото за игра с ръка е пълна е бъркотия, която никой не разбира. Затова изводът е, че ВАР трябва да бъде променен.

Кои са вашите фаворити за Шампионската лига?
- Казах го през септември - Манчестър Сити. Но внимавайте за Байерн Мюнхен.

Какво ще кажете за Реал Мадрид?
- Това е техният турнир. Реал си е Реал. Те имат сложна задача, трябва да вкарат два гола, без да отстъпят срещу Манчестър Сити, а Серхио Рамос ще липсва заради наказание в реванша. Трудно е, но ако някой може да го направи, това са точно те. Възможно е да се случи всичко. Все пак Реал е добър на контри.

Какво трябва да кажете за Атлетико Мадрид?
- Диего Симеоне е страхотен. Елиминирането на Ливърпул беше огромно! Дюшекчиите винаги са на ниво в такива битки.

 

Превод на "Тема спорт"