Атлетик Билбао се усмихва отново. Това е благодарение на новия треньор Марселино Гарсия Торал. Специалистът от Астурия бързо внесе свеж въздух в баската структура, която за нула време започна да мечтае. 

Марселино успя да детронира Реал Мадрид със забележителен подход, с който неутрализира напълно лос бланкос през първото полувреме. Специалистът е в Страната на баските само от 12 дни, но това бе достатъчно, за да отключи потенциала на отбора. Неговият предшественик Гайска Гаритано бе изградил отлична основа.

Оставаше само да дойде човек, който да инжектира морал и да накара футболистите отново да се чувстват като победители. Самият Торал призна, че отлагането на мача с Атлетико Мадрид заради бурята Филомена е било голям плюс за неговия отбор, защото получи допълнително време да се въоръжи и концентрира върху Суперкупата на Испания. 

Сблъсъкът с Реал го направи още по-силен и уверен, а да не забравяме, че Марселино е един от малкото треньори, които могат да се похвалят, че са побеждавали Белия балет с цели четири различни клуба - Виляреал (1:0 през 2015/16), Валенсия (2:1 през 2018/19), Атлетик Билбао (2:1 през 2020/21) и.... Реакреативо Уелва (3:0 насред "Бернабеу" през 2006/07)!

В Билбао сега феновете са във възторг, защото забелязват как идеите на треньора започват да проникват в състава. Говорим за специалист, който обича да брани своите от самото начало. Винаги е убеден в своите методи и не забравя да хвърля поглед към школата, за да дава шанс на младите футболисти. 

Вътре в офисите се забелязва и неговият професионализъм, а друг от факторите, които няма как да пропуснем, е умението да води индивидуални разговори с играчите, за да убеди всеки един от тях, че има важно място в състава. Сериозен плюс е прераждането на Раул Гарсия, който си върна головия инстинкт и вкара два пъти срещу лос бланкос. 

"Не съм магьосник, но се опитваме да внедрим една идея, че играта е над резултата. Ако успеем да се придържаме към тази теза, в дългосрочен план ще станем страхотен екип", каза цитираният от "Тема спорт" Марселино.

"Сега ни престои финал, а имаме и ден по-малко за почивка от Барса. Наясно сме с трудностите, но ще бъде невероятно да спечелим тази купа, побеждавайки толкова големи отбори", добави треньорът, чиято ръка вече се забелязва в този обновен Атлетик.

Само за 12 дни!