Словесната битка преди дербито между Реал Мадрид и Барселона започна ден след спорната победа на каталунците с 1:0 над Валядолид.

Измъченият успех на "Камп Ноу" с попадение на Усман Дембеле в самия край даде повод на "Кралете" да скочат срещу големия съперник. Причината за това е, че гостите имаха сериозни претенции към съдиите. Те са за фаул при головата атака на Барса, за червения картон на Оскар Плано в 79-ата минута и за неотсъдена дузпа в 63-ата минута за игра с ръка на Жорди Алба.

Кметът на града Оскар Пуенте заяви, че това е "грабеж" и "позор" и публикува видео (б.р. - виж най-долу), на което Бетис получава дузпа срещу Валядолид при идентична ситуация с тази на Алба.

Легендата на Реал и настоящ директор на клуба по международните отношения – Роберто Карлош, също се включи в полемиката. "Сигурен съм, че съдията ще получи наряд още за следващия кръг. Това ще е наградата му", написа бразилецът в социалните мрежи.

Рефер на срещата беше Хайме Латре. Той беше критикуван и от свои колеги. Бившият арбитър Хуан Андухар Оливър беше категоричен, че голът на Дембеле е нередовен.

Итуралде Гонсалес, бивш международен съдия, също коментира мача и по-точно червения картон. "ВАР има правото да се намесва при тези ситуации. Това в никакъв случай не беше за червен картон и ситуацията трябваше да се прегледа", категоричен беше той.

Ситуацията в Ла Лига е много напечена след серията грешни стъпки на лидера Атлетико Мадрид. "Дюшекчиите" все още държат 1-то място, но вече само с точка повече от Барселона – 66 срещу 65. Реал е на 3-та позиция с 63 пункта, а в събота приема каталунците в голямото дерби на Испания. През есента "белите" спечелиха "Ел Класико" на "Камп Ноу" с 3:1 и не са губили от основния си конкурент в последните три сблъсъка, още 2:0 и 0:0.