Ако на 30 януари, когато Реал загуби у дома от Леванте, някой беше казал на Зидан и момчетата му, че след априлската класика ще спят като лидери, щеше да изглежда като шега. Ами не! Този отбор знае как да облече дъждобран, за да издържи на метеорологичен порой и да затвърди с епична и голяма смелост победа, която си струва теглото в злато.

През първото полувреме дойде златният футбол и някои пиеси, които унищожиха защитата на Барса. 2:0 на почивката беше облекчение за каталунците, които спокойно можеха да губят с четири. Това беше експанзивен Реал. Жалко, че прекрасният спектакъл не можеше да се види в Северна Корея, Монголия, Папуа Нова Гвинея и Малта – единствените 4 държави на планетата, които имаха дързостта да се откажат от това Ел Класико. Непростима стратегическа грешка. Видяхме и гол за музея. Бензема продължава да търка прекрасната си вълшебна лампа. Попадението му беше чудо от най-високо техническо качество.

10 април няма да се запомни само с тази първа победа на Реал над Барса на „Ди Стефано“. На същата дата Уго Санчес се превръща в легенда на световния футбол през 1988-а с невероятната си задна ножица срещу Логронес. Също на 10 април Галактикос направи обрат в Шампионската лига срещу Байерн, побеждавайки го в дъжда след голове на Елгера и Гути. На този ден през 1973-а на този свят се появява легендарният Роберто Карлос, който отпразнува 48-ия си рожден ден на „Ди Стефано“ със своя любим отбор. А също така на 10 април 2018-а бе голът на Манолас срещу Барса за 3:0 в Рим. Бих кръстил този ден Свети 10 април.

И за финал едно съобщение до Куман – Реал не е получил дузпа от 6 месеца (24 кръга). Какво се оплаквате? Не се напрягайте.

Томас Ронсеро, "Ас"
Превод на "Тема спорт"