Президентът на новосформираната Суперлига Флорентино Перес е спокоен, че няма как Реал Мадрид да бъде изключен от Шампионската лига през този сезон. Босът на "Белия балет" вярва, че новият турнир ще спаси футбола и че УЕФА няма какво да направи, за да го спре.

"Големите клубове в Англия, Италия и Испания трябваше да намерят решение как да излязат от ужасната ситуация в която се озоваха заради пандемията. Европейската асоциация на клубовете твърди, че сме загубили около 5 милиарда евро, което е много неприятно. Ние [Реал] имахме бюджет от 800 млн. евро в началото на миналия сезон, а завършихме със 700 млн. През настоящата кампания от 900 млн. да видим дали ще стигнем до 600 млн. За два сезона сме загубили 400 млн. евро", заяви Флорентино в телевизионното предаване El Chiringuito.

"Когато нямаш никакви приходи извън тези от телевизионните права, най-добрият начин да спечелиш средства е като играеш по-голям брой атрактивни мачове. От тази изходна позиция стартирахме. Стигнахме до решението, че с мачове от Суперлигата в средата на седмицата, вместо от Шампионската лига, ще можем да ограничим загубите", добави той.

"Трябваше да се направи нещо. Футболът е единственият глобален спорт. А тези 12 клуба имат фенове по всички точки на света. Това няма да е лига на богатите, а лига, с която да спасим футбола. Не е вярно, че искаме богатите да станат по-богати, а бедните - още по-бедни. С Жоан Лапорта ще обясним как смятаме да спасим малките клубове, защото в противен случай футболът ще изчезне", увери цитираният от webcafe.bg Флорентино.

"Президентът на УЕФА Александър Чеферин не може да си позволи да отправя обиди, както направи с Андреа Аниели. Това е осъдително. УЕФА трябва да се промени. Не искаме президент, който да обижда хората. Искаме прозрачност".

"Засега не сме канили ПСЖ в Суперлигата, нито двата германски клуба Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Не знам защо някои казват, че това ще е краят на вътрешните първенства. Да вземем за пример баскетбола. Ние играем в испанската Лига Ендеса и в Евролигата. Никой няма нищо против. Защо Суперлигата във футбола да е по-лоша?"

"Няма как да ни изхвърлят нито от Шампионската лига, нито от Ла Лига. Защитени сме. Футболистите трябва да са спокойни, защото и заплахите, че няма да им бъде позволено да играят за националните си отбори на големи първенства, няма да се осъществят. УЕФА няма положителен имидж, там липсва прозрачност. Те представиха един проект за Шампионската лига, който никой не разбра. Той трябва да влезе в сила от 2024 г., но дотогава ние ще сме мъртви! Има клубове, които загубиха стотици милиони", изтъкна президентът на Реал.

"Целта ни е да започнем колкото се може по-скоро. Ще говорим с УЕФА и ФИФА, не виждам защо те са ядосани. УЕФА разработи нов формат, който, първо, не разбирам, и второ, не гарантира необходимите приходи за спасяването на футбола. Когато казвам, че ще спасим футбола, имам предвид да спасим всички, така че поне в следващите 20 години да сме спокойни. Ситуацията е много драматична. Вярваме, че този формат може да помогне на играта, както Купата на европейските шампиони го направи през 50-те", каза още Перес.

"Ще има подобрения във ВАР и съдиите. Ще има финансов феърплей и стабилност. Ще се постараем да изберем съдиите по професионален критерий", съвсем политически обеща той.