Европейската футболна централа УЕФА предприе светкавични действия и направи историческа промяна на турнира Шампионска лига.

Действията на чиновниците от УЕФА идват в отговор на случилото в последните часове и създаването на Суперлига, в която са 12 от най-добрите клубове в Европа.

Ето и решенията: 

От сезон 2024/2025 форматът на Шампионската лига ще бъде изцяло различен, а отборите се увеличават.

- Броят на участниците се увеличават от 32 на 36 

- Отборите ще имат по 10 мача в груповата фаза (5 като домакин и 5 като гост), а програмата ще се определя по т.нар. швейцарска система

- Първите осем в крайното класиране на груповата фаза продължават за елиминационната фаза. Тимовете от 9-о до 24-о място ще играят плейофи за попълване на позициите в елиминациите. Останалите осем клуба отпадат от борбата.

- Запазени места за “елитни” отбори, които не са успели да се класират по стандартен начин

- Общият брой мачовете в един сезон ще е 180. Срещите ще се играят във вторник, сряда и четвъртък

- Подобен ще бъде и форматът на Лига Европа, където ще се играят по осем мача в груповата фаза, както и на новия турнир на УЕФА Лига Европа на конференциите, който ще е трети по сила, където ще има по шест мача в груповата фаза. Предстои да бъде решено дали тези два турнира също да бъдат разширени до 36 отбора.

Първоначалната идея на промените, които се обсъждат от месеци, беше да се удовлетворят исканията на големите клубове и те да не се отцепят в своя отделна надпревара.