Европейските футболни грандове „Барселона”, „Реал Мадрид” и „Ювентус” ще вземат участие в груповата фаза на турнира Шампионска лига 2021/2022, след като европейската футболна централа УЕФА спря съдебното производство за тяхното участие в конкурентната на европейския турнир Суперлига. Дисциплинарното производство бе заведено по повод на участието на трите клуба в евентуалното първо издание на новия формат, а не за оттеглянето им от проекта.

От централата в Нион решиха да изчакат европейският съд да вземе решение относно мерките, наложени от търговския съд в Мадрид, преди да продължат с открития процес. В изявлението на УЕФА се казва: „След откриването на дисциплинарна процедура срещу „Барселона”, „Ювентус” и „Реал Мадрид” за евентуално нарушаване на правната рамка на УЕФА във връзка с проекта, наречен Суперлига, апелативният орган на УЕФА реши да спре процедурата до ново разглеждане".

Съобщението, направено от швейцарският съд във връзка с обезпечителната мярка на Търговския съд в Мадрид, е причина за отворена скоба в производството, тъй като, ако делото приключи по граждански дела, членовете на Дисциплинарната комисия на УЕФА могат да бъдат считани за виновни поотделно при лишаване на клубовете от участие в евротурнирите, следователно най-висшият европейски футболен субект предпочита да изчака решението, взето от европейския съд.

Въпреки временното спиране, УЕФА продължава да вярва, че ако процесът го позволява, преписката по дисциплинарното производство ще бъде отворена отново, след като решението на Люксембургския съд не стане европейскивалидно. Клубовете обаче вярват, че Съдът на Европейския съюз ще ги защити заедно с търговския съд в Мадрид, пише "Труд".

Това, което изглежда ясно преди предстоящия старт на следващото издание на Шампионската лига е, че и „Барселона”, и „Ювентус”, и „Реал Мадрид” ще участват в тегленето на жребия за груповата фаза през август.