Швейцарското министерство на правосъдието предупреди УЕФА и ФИФА, че не могат да санкционират "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус" относно проекта за Суперлигата, съобщава радио „Cadena SER“.

УЕФА и ФИФА са получили писмо от швейцарското министерство на правосъдието, в което им напомнят, че нямат капацитета да санкционират трите споменати клуба, пише "Монитор"

Швейцарският магистрат, който има власт над УЕФА и ФИФА, разчита на съдебната практика на Търговския съд в Мадрид, в която има заповед подписана от съдия Мануел Руис де Лара, която забранява клубовете, които участват в Суперлигата да бъдат санкционирани.

Въпросните предпазните ограничения са насочени към предотвратяване на всякакви действия от УЕФА и ФИФА и всички техни асоциирани лиги, които „забраняват, ограничават или обуславят по какъвто и да било начин, пряко или косвено, напредъка на Суперлигата”. По същото перо, според агенция EFE, съдът забранява всякакви санкции или дисциплинарни мерки срещу участващите клубове в Суперлигата, техните играчи или мениджъри.

Както е известно, 12 клуба се обявиха за част от Суперлигата. Много бързо обаче 9 от тях се оттеглиха под натиска на феновете - "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Челси", "Арсенал", "Тотнъм", "Атлетико" (Мадрид), "Интер" и "Милан". Незавивимо от това УЕФА ги глоби в размер на 5% от приходите им от европейските клубни турнири в рамките на един сезон. Ако тези девет клуба отново решат да се присъединят към подобен проект, всеки от тях ще бъде глобен с по 100 млн. евро.

Другите 3 обаче останаха - "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус", които са твърди в позицията си да продължат напред с реализирането на проекта. Срещу тях УЕФА откри дисциплинарна процедура, заплашвайки ги с много тежки санкции. Въпросните клубове обаче отнесоха спора до Европейския съд.