Серхио Рамос даде своята прощална пресконференция като играч на Реал Мадрид, с която отбеляза напускането си на Кралския клуб. Събитието се превърна в емоционална раздяла на легендарния защитник след цели 16 години на „Сантяго Бернабеу”. Договорът на играча приключи, а той не успя да се разбере с ръководството за нов. 

Отправената от боса Флорентино Перес оферта за едногодишно споразумение бе отказана, тъй като желанието на Серхио е било да преподпише за две кампании. Освен това двете страни са имали разминавания от финансово естество, поради което в крайна сметка не успяха да постигнат компромис. Серхио каза и своята версия, от която става ясно, че по-скоро е бил изгонен от клуба: „Всъщност аз приех офертата, но ми казаха, че тя вече е изтекла. Не знаех, че има срок. Никой не ми бе казал... Парите не са проблем, ръководството го знае. Искам да го подчертая, винаги съм искал да остана и нямах намерение да напускам, но ми казаха, че офертата вече не важи”.

Пред микрофона Рамос се разплака още в първите секунди на своето прощално изявление: „Моментът настъпи, един от най-трудните в моя живот, но дойде времето да си кажем довиждане. Пристигнах тук ръка за ръка с баща ми. Невъзможно е да не съм емоционален. Предпочитах да си кажем довиждане на нашия стадион „Сантяго Бернабеу”. Благодаря, Реал Мадрид, винаги ще те нося в сърцето си”, каза през сълзи бранителят, цитиран от "Тема спорт".

„Това е краят на уникален и прекрасен период в моя живот, но също така и на ново начало на надежда за бъдещето. Желание да покажа най-доброто от себе си в следващите години и да добавя нови трофеи и отличия на своята сметка. Благодаря на всички! Това е по-скоро довиждане, а не сбогом, защото ще се завърна”, зарече се досегашният капитан на Реал Мадрид.

За момента все още не е ясно в кой отбор ще продължи кариерата си 35-годишният защитник, но за фаворити за подписа му са смятани Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и ПСЖ.

 

Андалусиецът игра за кралете в продължение на 16 сезона. Носил е екипа на Реал общо 671 пъти (всички турнири), отбелязвайки феноменалните за защитник 101 гола. Вдигна и 22 трофея. Единствено Пако Хенто с 23 има повече в историята на Реал, но те дойдоха през 50-те и 60-те години на миналия век. Хенто е спечелил шест европейски титли в стария турнир КЕШ, но четирите на Рамос в ШЛ бяха покорени в далеч по-конкурентна среда.

Най-паметният европейски триумф от всички е този през 2014-а. Именно удар с глава на Рамос в последната минута вкара в продължения финала срещу градския съперник Атлетико Мадрид. Така Серхио постави основата на последвалия обрат с 4:1 и спечелването на континентална корона, известна в историята на клуба като Десетата. Реал бе чакал 12 години за нов трофей от Шампионската лига и именно Рамос бе човекът с ключова заслуга, без когото успехът нямаше да е възможен.

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес се появи, за да изпрати лично великия Серхио Рамос с благодарствени слова. По-рано вчера досегашният капитан се сбогува с клуба, в който изкара почти цялата си кариера.

 

„Серхио, днес е труден ден, защото ти беше специален за мен. Емоциите са големи. Благодаря ти за всичко, което даде на клуба. Благодаря ти също така, че всеки път се бореше до края и оставяше сърцето си на терена”, заяви босът на столичани.

35-годишният защитник не успя да се разбере с Флорентино за нов договор и вече е свободен агент. Той дебютира за Реал през далечния септември 2005-а, появявайки се като резерва на мястото на Франсиско Павон при загубата с 2:3 от Селта Виго на „Бернабеу”. Тогава треньор на лос бланкос бе бразилецът Вандерлей Люксембурго.

Трофеите на Рамос с Реал Мадрид:

5 пъти шампион на Испания (2006/07, 2007/08, 2011/12, 2016/17, 2019/20)
2 пъти Купа на Испания (2010/11, 2013/14)
4 пъти Суперкупа на Испания (2008, 2012, 2017, 2020)
4 пъти победител в Шампионска лига (2013/14, 2015/16, 2016/17, 2017/18)
3 Суперкупи на Европа (2014, 2016, 2017)
4 пъти Световно клубно първенство (2014, 2016, 2017, 2018)