Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Димо Тончев, който коментира трансферния прозорец и проваленото преминаване на Килиан Мбапе в Реал Мадрид, засега...

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Изминалото лято предложи много емоции на трансферния пазар. Доста знакови за отборите си имена смениха клубната си принадлежност и тепърва феновете ще трябва да пренастройват нагласата си да гледат някои от любимите си играчи, защитавайки емблемите на други отбори.

Капитаните на Реал Мадрид и Барселона напуснаха в посока Париж със свободен трансфер. Като цяло столичният клуб бе доста активен и привлече куп нови имена, с които подсили и без това силния си отбор. Кристиано Роналдо се завърна в Манчестър, а Румелу Лукаку стори същото, прибирайки се обратно в Лондон, след седем години "скитане" по други отбори. 

Най-големият трансфер за лятото обаче всички очакваха да бъде този на Килиан Мбапе в посока Реал Мадрид. Един от най-скъпите футболист на планетата влиза в своята последна година от договора си с парижани, а офертите, които предложиха от испанската столица за младия французин бяха умопомрачителни числа, с които ПСЖ щеше да си избие парите, които преди четири години даде на Монако за новата звезда на световния футбол. 

Всички знаем за финансовата мощ на отбори като ПСЖ и Ман Сити, които са бездънна яма откъм финансови ресурси. Ясно беше, че този трансфер ще стане или трудно, или изобщо... дори Реал да бяха предложили 300 млн. евро. Едва ли с пари можеш да изкушиш хора, на които са "им паднали от небето" и през живота си не им се е налагало да заработят и една стотинка. Шейх Насер даде да се разбере, че няма да пусне най-конвертируемия си играч на каквато и да била цена, въпреки желанието му да се присъедини към Реал и да сбъдне детската си мечта. През лятото на 2022 г. Мбапе най-вероятно ще акостира на обновения Сантиаго Бернабеу със свободен трансфер, но въпреки всичко от Париж наложиха волята си и ще таят надежда, че нещо в него ще се пречупи и ще го убедят да преподпише и да остане във френската столица.

Лошата новина за тях е, че се замесиха с клуба и човека, превърнали в свое хоби привличането на звезди - Реал Мадрид и техния президент Флорентино Перес. Сега е ясно, че всички недоброжелатели се смеят с глас на (не)успеха на Дон Флорентино, но както обикновено се случва, той ще се смее накрая.  В края на деветдесетте години имаше един филм, който се казваше "Знам какво направи миналото лято". Ще си позволя да взема заглавието на филма и да кажа какво знам, че направи Перез през изминалото лято. 

С офертата си от 200 млн евро за играч с изтичащ договор, с когото можеш да подпишеш без пари след няколко месеца предварително споразумение, строителният предприемач показа на всички, че Реал все още е на върха на хранителната верига. Доказа на самия играч, че той е човекът, избран да наследи Кристиано и да поведе новия Мадрид по пътя на успехите на обновения Сантиаго Бернабеу. Доказа му, че е номер едно в списъка за най-желан играч. Доказа, че Реал има средствата и ресурса да предложи оферта на най-богатия в момента клуб. Привличайки младия Едуардо Камавинга, докато траеше сагата с Мбапе, Флорентино "открадна" на ПСЖ основната им цел за следващия сезон! Ей така, да си знаят с кого си имат работа. Трансферът стана буквално за минути и никой не предполагаше за неговото осъществяване.

Догодина Мардид ще има възможността да приветства Мбапе като свободен агент, а спестените средства да насочи към Ерлинг Холанд, който ще струва нищожните за класата му 75-80 млн евро. Ще има и възможността (ако прецени, че е нужен) да предложи висока заплата на Пол Погба, чийто договор ще изтече в края на месец юни 2022 и да направи селекция без аналог в историята. 

Знам какво направи Флорентино миналото лято - изнесе нов урок по трансферна политика на хора, за които парите са даденост. Парите купуват играчи, но парите не купуват история, традиции и аура. Затова Алаба и Камавинга избраха най-конвертируемата спортна марка в света на футбола, а не някой фрашкан (само) с пари отбор. 

Кой е губещият от цялата тази сага... мисля, че всички могат да преценят.

Димо Тончев, специално за Gol.bg