Гарет Бейл заяви, че ще подкрепи съотборниците си в националния отбор на Уелс в излизането от терена, ако тимът е станал обект на расистки обиди по време на мач.

ФИФА започва дисциплинарно разследване във връзка със световната квалификация между Унгария и Англия в четвъртък, след като дуото на „Трите лъва“ Рахийм Стърлинг и Джуд Белингам бе обект на расизъм и маймунски скандирания. „Ако нещата не се разрешат, това ще се случи. Ако се случи подобно нещо с някой от играчите ни и те искат да напуснат терена, ще ги подкрепя напълно. Футболните квалификации са важни, но тези въпроси са по-важни от футбола“, започна той.

„Ако почувстваме, че не получаваме защита и към нас се отнасят по правилния начин от управляващите звена и единствения начин да получим най-добрата реакция е като излезем от терена, ще го подкрепя напълно. В края на деня, това е правилното нещо и е по-важно от футбола. Не сме го обсъждали. Но щяхме да имаме този разговор, ако се беше случило и всички щяхме да се съгласим като отбор, който остава заедно и ако някой е обект на подобни обиди, ще направим правилното нещо“.

Уелското дуо Раби Матондо и Бен Кабанго са сред професионалните футболисти, които са ставали обект на онлайн расизъм миналия сезон. Бейл сподели още, че страните с привърженици, които са намерени за виновни в расистки обиди, могат да бъдат наказани, като бъдат изключени от международни турнири.

„Разочароващо е. Не знам защо започват такива разследвания, които отнемат толкова дълго време, когато нещата са ясни. Трябва да се вземат мерки, за да спре това. Не знам колко сериозни трябва да са наказанията, но най-лесното нещо е…дали забраниш на феновете посещение на стадиона или те продължават да го правят, което изглежда, че се случва, то тогава забраняваш на страната да участва в турнир. Ако тази страна продължава да прави ужасни жестове, то може би най-доброто нещо е да се отървеш от нея, да я накажеш, и да се надяваме, че ще си вземе поука от това“, завърши Бейл. /БГНЕС