Нападателят на Реал Мадрид и френския национален отбор Карим Бензема ще бъде съден за съучастничество в изнудване по скандала със секс записа на бившия му съотборник при "петлите" Матийо Валбуена от преди шест години.

Скандалът се разрази през 2015 г. и доведе до изваждането на Бензема от националния отбор за повече от пет години, преди той да бъде извикан от селекционера Дидие Дешан за Евро 2020 това лято. Според обвиненията срещу Бензема, той е посредничил на изнудвачите, които са изнудвали Валбуена с негов секс запис, а Бензема е окуражавал съотборника си да плати исканата сума.

Днес в Париж по случая започна дело, което ще продължи три дни и ще цели да изясни ролята на Бензема в скандала. Проблемите на Валбуена започват през лятото на 2015, когато той дава телефона си на Аксел Аньо, за да прехвърли данните му на нов апарат. Аньо и неговият приятел Мустафа Зуауи се натъкват на пикантното видео и започват да изнудват футболиста, който към днешна дата играе за Олимпиакос.

Прокурорите твърдят, че четири месеца по-късно, на 6 октомври 2015, Бензема отива на среща с Валбуена и му казва, че може да "разреши" проблема му с видеото. Според обвинението Бензема е бил нает от изнудвачите, но самият футболист твърди, че просто е искал да помогне на своя съотборник, като го предупреди, че става въпрос за "много тежки престъпници". Полицията е записала последващ разговор между Бензема и Зуауи, в който нападателят на Реал Мадрид казва: "Той не ни приема сериозно".

Бензема не се яви в съда днес, но е заплашен от 5 години затвор и глоба до 75 хиляди евро.