Президентите на Атлетик Билбао, Барселона и Реал Мадрид, които официално се опълчиха на споразумението между Ла Лига и CVC, излязоха с официално финансово предложение към другите испански клубове. Те твърдят, че то е много по-устойчиво, като обясняват неговите плюсове, както и минусите на другата сделка.

Уважаеми клубове,

На първо място, бихме искали да повторим, че сме напълно наясно с финансовите трудности, през които преминава испанският футболен сектор. Пандемията от COVID-19 засегна драстично нашата дейност, принуждавайки ни да затворим стадионите и да претърпим безпрецедентно намаление на доходите си, от което все още не сме се възстановили. Поради тази причина сме убедени, че испанският футбол се нуждае от рационално и устойчиво финансово решение, което позволява на всички ни да си върнем нормалността и да гледаме бъдещето с оптимизъм. И в това писмо предлагаме това, което считаме за най-доброто решение.

Първо, искаме също да ви напомним, че нашите клубове, заедно с всички вас, неуморно помагат, от 1929 г. насам, за изграждането на историята на Ла Лига, която днес е едно от основните спортни състезания в света.

Трябва също да ви напомним, че нашите клубове поддържат историческата асоциативна структура, следователно са собственост на техните членове – приблизително 300 000 -, всички те имат право да говорят и да гласуват. Това са клубове, чиято собственост и управление се предават от поколение на поколение, които никога не са разпределяли дивидент или имат друго икономическо призвание освен да могат да предоставят на своите отбори възможно най-добрите ресурси, за да бъдат конкурентоспособни на терена.

От гледна точка на нашия вековен ангажимент към испанския футбол и неговата жизнеспособност, трябва да се разбира най-дълбокото ни противопоставяне миналия август срещу операцията, извършена от Ла Лига с фонда за рисков капитал CVC, така наречения „La Liga Impulso Project“, сега преформулиран в условия, еднакво пагубни за испанския футбол и освен това не са освободени от сериозни нередности (както по форма, така и по същество).

Сега, в този точен момент от историята, в който световните финансови пазари предлагат уникални възможности за финансиране на дългосрочни проекти по устойчив начин, ние сме длъжни да се противопоставим на операция като тази, предложена от Ла Лига със CVC, която в икономическо ниво, това ще натежи бъдещето на нашия футбол.

CVC също не може да се счита за стратегически партньор на испанския футбол, но както всички знаят, за финансов инвеститор. Доказателство за това е, че CVC, която има малка група финансови ръководители, се намесва в голямо разнообразие от сектори на нашата икономика като енергийния сектор, текстилната промишленост, хранително-вкусовата промишленост, телекомуникациите, ресторантите и инфраструктурата, наред с други. По същия начин, мениджърите на CVC публично обявиха намерението си да се откажат от проекта La Liga Impulso в рамките на максимален период от „8 до 10 години“ и да прехвърлят позицията си на друг инвеститор – и това въпреки факта, че ипотеката върху клубовете ще остане в сила за 50 години. Те не са стратегически партньор, те са финансов инвеститор.

И като финансов инвеститор, предложението му да „промотира“ испанския футбол се състои по същество в търсене и наемане на специалисти в тази област, за да помогне на Ла Лига да расте. Очевидно е, че Лигата може – и трябва – да изпълнява договорите, които са необходими за максимизиране на потенциала си за растеж, но трябва да го направи със собствени средства, без да се отказва от независимостта си, без да губи пълна собственост върху бизнеса си и без клубове ипотекират финансовото си бъдеще.

От друга страна, не трябва да забравяме, че испанските клубове в момента са част от едно от най-важните спортни състезания в света и следователно имаме привилегирован достъп до много разумни източници на финансиране на световните финансови пазари, при много по-привлекателни условия от тези, предлагани от фондове за рисков капитал. Би било безотговорно за нас да не проучим осъществимостта на рационални и устойчиви алтернативи, преди да вземем каквито и да било непоправими решения.

Въз основа на нашия съвсем скорошен опит във финансирането на операции в този сектор и след извършване на подходящата подготвителна работа с нашите финансови и правни съветници, ние сме в състояние да представим испанския футбол с Алтернативно финансово решение за всеки, дългосрочно, устойчиво, рационално и законно, „Устойчив проект“, който най-малкото заслужава да бъде правилно проучен:

-Устойчивият проект би позволил на всички клубове от Ла Лига и Примера RFEF да имат достъп до предлагания капитал чрез CVC, предполагайки безкрайно по-добри разходи и условия.

-Устойчивият проект би позволил структуриране на дейността с реална и обща цена за клубовете от около 2,5% -3,0% годишно и за максимален период от 25 години .

-Сравнението на Устойчив проект с условията на предложението, популяризирано от Ла Лига с фонда CVC е просто:

-изхождайки от данните, предоставени от Ла Лига в „Проект La Liga Impulso“ и винаги според условията на така наречения „базов случай“:

-общата финансова цена на проекта La Liga  Impulso , която ще бъде поета  испанските клубове в продължение на 50 години , ще възлиза на 13 100 милиона евро, в замяна на обща инвестиция от CVC от 2 000 милиона евро (които освен това те няма да платят на първия ден, а частично в продължение на 4 години), и

– общата финансова цена на Sustainable Project, който ще бъде подкрепен от испанските клубове в продължение на 25 години, ще възлиза на 900 милиона евро , в замяна на обща инвестиция от финансиращите от 2 000 милиона евро (които в допълнение ще бъдат изплатени изцяло на клубовете през първата година , без никакво фракциониране); следователно, според „базовия случай“, представен от Ла Лига и CVC, Sustainable Project ще спести на испанските клубове 12 200 милиона евро , като предложението е 15 пъти по-евтино което освен това включва ангажименти само за 25 години, а не за 50.

– Устойчивият проект също така гарантира съответствие с приложимите разпоредби и по-специално с Кралски указ-закон 5/2015, като се структурира директно от клубовете без пряко участие в Ла Лига. По този начин:

– не се нарушава пряката собственост на клубовете върху аудиовизуалните права, нито се нарушават правата на трети лица;

– счетоводните структури и концепции не се използват предложението, предложено сега от Ла Лига, е дори по-неправилно, ако е възможно, от представеното – и изтегляне – през август);

– на нито едно юридическо лице извън света на футбола не се разрешава участие в управлението и управлението на Ла Лига .

За по-добро разбиране на условията на устойчив проект, ние прилагаме като приложение  към това писмо:

-обобщението:
на основните условия на устойчивия проект TermSheet, документ, изготвен от нашите финансови съветници, които са имали помощта и посочването на предварителните условия от част от група финансови институции с признат престиж и опит в подобни операции (Раздел 1);

-сравнение на икономическото въздействие на Устойчив проект по отношение на операцията, предложена от Ла Лига и CVC, въз основа на различни финансови сценарии (и по-специално на така наречения „базов случай“) (Раздел 2); и

-оценката на нашите правни услуги и правни съветници на някои от основните нередности на проекта La Liga Impulso, като също така се посочват причините, поради които тези нередности няма да се отнасят за нашето предложение.(Раздел 3).

В заключение, смущаващо е, че тъй като има жизнеспособни, разумни и устойчиви финансови алтернативи като тази, която представяме тук, от Ла Лига не е насърчаван конкурентен, открит и прозрачен процес с цел максимизиране на финансовите условия за всички клубове . Все още сме навреме за това.

Призоваваме за размисъл всички участници и мениджъри на испанския футбол. От съществено значение е да се действа със здрав разум и да се проучат всички налични алтернативи (като устойчивия проект, предложен тук или всяка друга структура, която предоставя подобни ползи), за да се позволи на клубовете да решават своите финансови проблеми по рационален и устойчив начин, без понасят сериозни нередности или претеглят бъдещето на испанския футбол в продължение на половин век.

Предоставяме на ваше разположение нашия опит и ресурси, за да работим заедно, да изпълним устойчив проект или всяка друга операция, която има икономически смисъл и спазва закона до успешно завършване.

С уважение,

Айтор Елезеги (Атлетик Билбао), Жоан Лапорта (Барселона), Флорентино Перес (Реал Мадрид)“, пише в официалното съобщение.