Завоюването на Суперкупата на Испания предизвика вълна от оптимизъм в Реал Мадрид. Отборът на Анчелоти държи под контрол ситуацията в испанското първенство и се готви уверено за първия осминафинал в ШЛ срещу ПСЖ. Съперник, който със сигурност плаши, но белите се надяват да го отстранят, за да запазят жива мечтата за исторически сезон.

Вярно е, че Суперкупата на Испания не влиза в графата на най-престижните отличия, но успехът в Саудитска Арабия служи като потвърждение на отличната работа, извършена до момента. Сухата статистика показва, че тимът на Анчелоти печели 76,6% от мачовете си този сезон, което е значително повече от миналата кампания – 59,6%, когато отборът също се бореше до последно за титлата в Ла Лига и ШЛ.

Анчелоти често е критикуван, че кара отбора да играе на контра, но Реал, за разлика от Барса, никога не е ставал жертва на стила си. Защото това, което има значение на „Бернабеу“, е само победата – независимо по какъв начин ще бъде постигната. А Карлето е треньорът, който знае да адаптира своите системи спрямо съперника и футболистите, с които разполага.

Със своя подход Анчелоти си е спечелил уважението и респекта на футболистите, което е най-важният елемент в управлението на отбор, пълен със звезди. Обичайните черни точки не са изчезнали. Минусите са вечно отсъстващият Бейл, апатичният Иско, изчезналият Йович и разочароващият Азар, но за сметка на това се открояват изключителната адаптация на Дейвид Алаба, успешно изграденото партньорство с Милитао в защитата, страхотната увереност на Куртоа, самочувствието и ефективността на Винисиус, авторитетът на легендарната халфова линия и не на последно място – атакуващата стойност на Бензема.

Всички тези елементи, които Анчелоти умело е успял да комбинира, остава да бъдат допълнени от президента Флорентино Перес с още качество в лицето на Килиан Мбапе и може би Ерлинг Холанд. Така окончателно ще бъде приключено дългото „пътуване през пустинята“, започнало с напускането на Кристиано Роналдо. Към момента отборът не разполага с достатъчно дълга резервна скамейка, което в определен етап може да се окаже голям минус, но поне засега няма никакво съмнение, че завръщането на Анчелоти е голям успех. Дори само резултатите го потвърждават – 23 победи, 4 равенства и само 3 загуби от 30 мача във всички турнири.

В началото завръщането на Анчелоти не се прие с огромен ентусиазъм, тъй като в последно време блестящата му кариера очевидно се намираше в етап на свободно падане. Работеше в отбори като Наполи и Евертън, които бледнеят на фона на славната му визитка, но с работата си Анчелоти показва, че продължава да бъде еталон и модел, който да следва всеки негов колега в професията.

„Имаме силата да се борим за всички трофеи”, увери италианският специалист, след като вече създаде солидна основа. „От една страна, тимът му е млад и модерен, но съчетан с опит и свирепа жажда за победи”, анализира „Марка“, а другият местен вестник AS се поклони на Анчелоти с голямо заглавие на първа страница: „Карлето е суперзвезда”.

„Той никога не трябваше да си тръгва”, казват повечето ветерани в съблекалнята, щастливи от завръщането на италианеца. „Играчите не се съмняват, че той е перфектният треньор”, обясняват от клуба, доволни  от работата на специалиста. „Той е като онзи сладък дядо, на когото всички бихме позволили да заведе децата ни в парка. И въздействието на тази личност е такова, че дори най-малко чувствителният играч в съблекалнята го възприема”, описва го сайтът abc.еs.

Превод на "Тема спорт"