Джо Коул заяви, че Жозе Моуриньо е превърнал Челси от "приятен отбор" в "пълен кошмар" по време на първия си период в Лондон, като добави, че португалецът се е карал с абсолютно цялата съблекалня.

Специалния пристигна на "Стамфорд Бридж" през 2004-та и веднага изведе Челси до две поредни титли на Висшата лига, като така сложи край на 50-годишната суша на лондончани. Според Коул обаче клубът е платил пресолено за успехите, като това е направило атмосферата в тима токсична.

"Мразехме Ливърпул, мразехме и Манчестър Юнайтед, но само защото Жозе ни накара. Той ни превърна в ужасни хора - разказа Коул за подкаста The Greatest Game, цитиран от "webcafe.bg".

Челси беше приятен клуб преди Жозе, нали? Имахме доста културни момчета в отбора. Всеки, който идваше да играе срещу нас, се наслаждаваше на времето си в Лондон. Това беше един страхотен отбор и Жозе го знаеше, но каза: "Искам да направя от тези момчета най-ужасяващата банда, срещу която някой може да се изправи, заради което всички останали ще ме намразят." И го направи."

Коул каза, че е ненавиждал сблъсъците с Ливърпул, тъй като основната цел на Моуриньо и Рафаел Бенитес тогава е била да не загубят, заради което двубоите са се превръщали в апогей на тактическата скука. "Наистина ги мразех. Нямаше място за игра, защото постоянно се накъсваше. Беше ужасно. Не помня да съм се наслаждавал на един мач срещу тях", каза Коул.

Бившият атакуващ халф разказа и за едно конско, което Жозе е чел на играчите си при загуба с 1:2 от Барселона в първия осминафинал на Шампионската лига през 2005 г. Въпреки че това бе първи мач от двойката, португалецът не пропуснал възможността да навика футболистите си за поражението.

"Той обичаше да се заяжда с мен и с още няколко момчета - продължи Коул. - След загубата на "Камп Ноу" мина през всеки един. Крещеше на играчите: "Мислиш се за топ играч? Замръзна на "Камп Ноу"! Не показа топки. Мислиш си, че като си национал на Франция си добър, така ли?"

Мина през абсолютно всеки и направо ни разкъса. Накрая стигна до мен и изглеждаше така, сякаш ще ми удари един, но на мен и на Дъфър (Деймиън Дъф) каза само: "Вие двамата бяхте ок."

Моуриньо бе уволнен от Челси през 2007-а след слаб старт на сезона, а Коул остана в тима до 2010 г. Последният мениджър, при когото игра, бе Карло Анчелоти. Англичанинът твърди, че Челси на Анчелоти е бил най-добрият тим, за който е играл по времето си на "Стамфорд Бридж", както и че Карлето е пълната противоположност на Жозе.

"Когато пристигна, трябваше да се съберем, за да хапнем заедно целият отбор. Аз закъснях малко и когато се качвах в клубния автобус, единственото свободно място, което бе останало, бе това до треньора.

Не исках да сядам до него, но тогава той ми подаде шот с грапа (италианска ракия - б.а.). Помислих си, че ме тества, затова му казах "наздраве" и го изпих. Тогава обаче той ми наля още една чашка. Пихме с него цяла нощ.

Той ни разбираше. Беше тоталната противоположност на Жозе. Дори когато не ме включваше в състава, пак го обичах. Начинът му на работа беше брилянтен."