Пари Сен Жермен успя да пречупи Реал Мадрид с 1:0 в първия сблъсък от 1/8-финалите в Шампионската лига. В герой за парижани на стадион „Парк де Пренс“ се превърна Килиан Мбапе. Той заби победното попадение в четвъртата минута на добавеното време. ПСЖ имаше шанс да постигне и по-изразителна победа, но Лео Меси профука дузпа в 62-ата минута.

Домакините доминираха през целия мач, но с този резултат Реал съхрани сериозни шансове да бъде краен победител в сблъсъка. Реваншът е на 9 март в Мадрид.

Хората на Маурисио Почетино създадоха куп положения пред вратата на Куртоа. Стражът направи много силен мач, справяйки се доста от тях, като спаси и дузпата, изпълнена от Меси. Домакините изстреляха над 20 удара по посока на вратата му. Възпитаниците на Анчелоти изиграха изключително слаб мач. Те не отправиха нито един точен удар към вратата на скучаещия в този двубой Донарума.

Бразилската перла на ПСЖ Неймар остана на резервната скамейка, тъй като не е готов на 100% за игра след травма. Маурисио Почетино заложи на Донарума под рамката. Карето в защита оформиха Хакими, Маркиньос, Кимпембе и Мендеш. В халфовата линия оперираха Перейра, Паредес и Верати. В предни позиции защитата на гостите тормозеше триото Ди Мария, Меси и Мбапе.

Завърналият се на „Парк де Пренс“, но като наставник на Реал Мадрид Карло Анчелоти заложи на Карим Бензема на върха на атаката, след като френският снайперист е преодолял напълно травмата си. На вратата на „лос бланкос“ застана Куртоа. Защитният вал оформиха Карвахал, Милитао, Алаба и Менди. В средата на терена вършееха Модрич, Каземиро и Кроос. Асенсио и Винисиус подпомагат Бензема в предни позиции.

Почти веднага след първия съдийски сигнал на Даниеле Орсато ПСЖ взе инициативата и успя да натика съперника си в неговата половина. В 5-ата минута се откри дебютната отлична възможност пред домакините за откриване на резултата. Мбапе проби отляво и намери перфектно Ди Мария в пеналта, но аржентинецът не уцели целта от няколко метра.

Хората на Карло Анчелоти играеха прекалено дефанзивно в началните минути. „Белите“ дебнеха за контраатаки. Парижани обаче трудно достигаха до чисти голови положения.

Натискът на домакините продължи. Мбапе се озова на стрелкова позиция в 18-ата минута, но Куртоа демонстрира класа и изби в корнер. След неговото изпълнение Кимпембе отправи удар с глава, но той бе блокиран.  Младокът Нуно Мендеш в 23-ата минута пробва да изненада белгийския страж на гостите, но голкийпърът се справи с шута му от малък ъгъл.

До 30-ата минута хората на Анчелоти владееха топката в едва около 30% от времето. Въпреки териториалното си превъзходство обаче парижани не съумяваха да превземат вратата на Куртоа.

Каземиро извърши фаул в 38-ата минута, за който получи жълт картон. Официалното предупреждение извади бразилския халф на Реал от реванша на „Сантяго Бернабеу“.

Гостите стигнаха до първия си удар по посока на вратата на скучаещия Донарума едва в добавеното време на първото полувреме. Тогава след корнер Каземиро засече с глава, но топката премина покрай левия страничен стълб.

Сблъсъкът  продължи в същото русло след почивката. Мбапе слаломира между защитниците на „белите“ в 50-ата минута, навлезе в наказателното поле и отправи страхотна тупалка, но Куртоа демонстрира класа, избивайки с една ръка. Последва шут в облаците на Ди Мария.

120-секунди по-късно белгийският страж излезе неразчетено и не успя да се намеси по-най-добрия начин. Мендеш овладя и стреля от дистанция, но Куртоа успя да се върне и отново да предотврати гол. Меси отправи първия си удар към вратата на Реал Мадрид едва в 53-ата минута, но топката не затрудни голкийпъра на „лос бланкос“.

Реал отговори с шут на Кроос в аут от около 25 метра. Последва нов удар на Мбапе, но Куртоа отново нямаше проблеми. В 57-ата минута и Ферлан Менди от Реал получи жълт картон, който също го извади от реванша.

Неудържимият Килиан Мбапе спечели дузпа за ПСЖ в 61-ата минута, когато нахлу в пеналта, а Карвахал го подкоси. Реферът Орсато посочи бялата точка. Лео Меси се нагърби с изпълнението на дузпата. Аржентинецът обаче не успя да преодолее Куртоа, който спаси удара му, отправен в долния ляв ъгъл.

В 72-ата минута на терена се появи и Неймар, който замени Ди Мария.  В 76-ата минута Меси от пряк свободен удар би на сантиметри от лявата греда.

Спряганият за бъдещо попълнение на Реал Мадрид Килиан Мбапе продължи да бъде основната заплаха за Куртоа. Той отправи нови два шута към вратата на белгиеца, но отново не успя да порази целта.

До края ПСЖ продължи щурма си към вратата на гостите. Така се стигна до 94-ата минута, когато Килиан Мбапе най-накрая проби бетона на мадридчани и заби победния гол отблизо. Най-добрият футболист на терена нахлу в пеналта отляво, премина като на парад през Милитао и Лукас Васкес, след което промуши топката в мрежата през краката на Куртоа - 1:0

Секунди след това съдията Орсато свири край. Така именно Мбапе, който се очаква да премине точно в Реал Мадрид през лятото, даде преднина на ПСЖ в мегасблъсъка от 1/8-финалите в Шампионската лига.

ПСЖ – Реал Мадрид 1:0

Голмайстори: 1:0 Килиан Мбапе (90+4)

Пари Сен Жермен:  Донарума,Хакими,Маркиньос,Кимпембе,Мендеш,Паредес,Перейра,Верати, Ди Мария,Меси,Мбапе

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Алаба, Менди, Кроос, Каземиро,Модрич, Асенсио, Винисиус, Бензема