Реал Мадрид обяви привличането на френския национал Орелиен Чуамени от Монако срещу 80 млн. евро (плюс още 20 млн. под формата на бонуси). 22-годишният халф, който парафира до лятото на 2028-а с кралете, ще бъде представен утре. Младокът беше следен от Ливърпул и редица други елитни европейски клубове, но винаги е имал желание да премине на „Бернабеу“. След като нападателят на ПСЖ Килиан Мбапе реши да остане на „Парк де Пренс“, лос бланкос изсипаха голяма сума за играч, който може да бъде един от най-добрите полузащитници на своето поколение.

След като направи име в академията на Бордо като атакуващ халф, Чуамени дебютира за първия отбор на 18-годишна възраст като централен полузащитник. Това се случи на 26 юли 2018-а в сблъсъка с латвийския Вентспилс в ранните кръгове на Лига Европа. Роденият в Руан футболист е преминал през всички младежки формации на Франция и въпреки че можеше да избере да играе за Камерун заради родителите си, той винаги е искал да представлява петлите. Орелиен привлече вниманието на Европейското първенството до 17 години и на Световното в същата възраст през 2017-а. В един момент той дори беше близо до присъединяване към академията на Милан, но остана във Франция и развитието му скочи до небесата.

През сезон 2018/19 Чуамени беше въведен в първия отбор на Бордо, записвайки 10 двубоя в Лига 1. Той редуваше позициите на №6 и №8 в халфовата линия, а през следващата кампания вече беше титуляр в състава на жирондинци. На фона на страхотните му изяви редица скаути посещаваха мачовете на тима. Орелиен беше изключителен при домакинската победа на Бордо с 2:1 над Монако през ноември 2019-а. Князете бяха толкова впечатлени, че платиха 18 млн. евро, за да го привлекат през януари 2020-а.

Стартът на полузащитника на „Луи II“ обаче не беше лесен. Младокът така и не успя да спечели доверието на тогавашния треньор Роберт Морено, който се опитваше да приложи стил на игра, вдъхновен от Барселона и базиран на притежанието. И така през втората половина на онзи сезон Чуамени записа само 3 мача в лигата, при това като резерва. Едва когато Нико Ковач пое Монако през лятото, Орелиен стана ключов футболист, тъй като хърватинът предпочиташе по-физически и директен футбол. И Чуамени никога не погледна назад…

Въпреки че е само на 22, той се е сблъсквал с много тактически промени в крехката си кариера. Единствената константа е, че е нагърбен с функции в халфовата линия, въпреки че ако му се дадат правомощия, вероятно ще се отличи и като централен защитник. Способността му да покрива пространството и да възвръща притежанието са част от най-силните му страни. Освен това Орелиен чете бързо играта пред себе си и понякога е доста деен в предни позиции.

Силата и конкурентоспособността на Чуамени един на един (без значение дали се защитава или атакува), бързината при придвижването по терена (със или без топка), надмощие във въздуха и издръжливостта бяха чертите, които първоначално хванаха окото. Сега той вече е още по-настоятелен и ефективен при връщането на топката. През миналия сезон например в Лига 1 средно на мач отнемаше по 7 топки.

Той подобри подаванията си и изглежда по-верен в намирането на правилния пас. Също така младокът разработи яростен и мощен удар, който демонстрира няколко пъти през миналия сезон – отбеляза 5 попадения. Въпреки че е доста висок – 187 см, Чуамени е сравнително пъргав и е в състояние да се измъква от задръстените зони в средата на терена, без да губи топката, разчитайки на баланса и координацията си.

Без съмнение става въпрос за интелигентен футболист, чийто разум в четенето на играта му позволява да намира точните зони за отнемане на топката. Освен това чете добре ритъма и хода на играта, за да определи най-добрите опции при придвижването на коженото кълбо нагоре по терена. Става въпрос за футболист, който е изключително силен в дефанзивната игра, но не натиска спирачките и често се включва в атака.

След като проби в Бордо, уменията на Чуамени бяха толкова впечатляващи, че неговият треньор Густаво Пойет посвети част от уебсайта си на майсторството на тогавашния тийнейджър: „Той е малък на години, но голям футболист, интелигентен и уверен с топката в крака. Учи в университета и винаги иска да се усъвършенства. И винаги когато го помолите да направи нещо, той го върши. Всеки път слуша и задава въпроси. Наблюдавам го с удоволствие“.

Въпреки че желанието на Орелиен да се усъвършенства е очевидно още като тийнейджър, беше необходим разговор с баща му Фердинанд – амбициозен играч, превърнал се в медицински специалист, за да го подтикне към нови висоти: „Казах му, че искам да говоря с него насаме и да ми даде два часа. Заявих му, че не мога да го разпозная и се е превърнал в обикновен футболист. Това го мотивира страшно много и ми каза: „Татко, ще видиш“. Оттогава халфът премина в друго измерение, а много скоро ще облече най-известната бяла фланелка на света. Но пред Чуамени има още една цел през тази година.

Франция ще защитава титлата си на световното първенство в края на годината, а Орелиен се надява да бъде част от националния отбор в Катар. Селекционерът Дидие Дешан е наясно с класата му: „Той е завършен играч. Особено впечатлен съм от зрялостта му на тази крехка възраст“. А Пол Погба казва: „За мен е чест да играя с него. Той не е момче, а мъж. Носи много енергия, наистина много енергия. Освен това има страхотна техника и физика“.

Любомир Изов, Тема спорт

Снимка: БГНЕС